SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZALIHE
 
Smanjene zalihe industrijskih proizvoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2018. - 08:18:31
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u srpnju manje za dva posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini smanjene za 1,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše su na mjesečnoj razni smanjene zalihe intermedijarnih proizvoda, za 3,3 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju manje su za 2,2 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda povećane četiri posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,2 posto i energije za 0,8 posto.

Na godišnjoj su razini, pak, zalihe intermedijarnih proizvoda povećane za 1,5, trajnih proizvoda za široku potrošnju 4,8 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su pak smanjene 28,3 posto, a energije 7,8 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju srpnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji manje 1,9 posto, a u rudarstvu i vađenju za 3,7 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe gotovih industrijskih proizvoda u srpnju u prerađivačkoj industriji bile manje za 1,4 posto, dok su u rudarstvu i vađenju veće za 0,2 posto.