SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Snažan rast azijskih indeksa, smanjene trgovinske tenzije
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 02.11.2018. - 07:46:28
TOKIO - Azijski su indeksi u petak skočili na najvišu razinu u tri tjedna nakon što su američki i kineski predsjednik razgovarali telefonom i tako smanjili trgovinske tenzije na relaciji SAD-Kina.
MSCI Asia Pacific Index uzletio je 2,5 posto, na najvišu razinu od 10. listopada.

Nikkei 225 skočio je 2,4 posto. Kineski bluechip indeks CSI300 skočio je 3 posto, nakon najave predsjednika Xi Jinpinga da će država jače poduprijeti privatni sektor.

Razgovori s Kinom "lijepo napreduju", rekao je američki predsjednik Donald Trump izvijestivši da je telefonski razgovarao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom, a ovaj je izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos.Trump je najavio da će se s kineskim kolegom sastati na skorašnjem summitu G20 u Argentini krajem studenoga.
Dvije su se zemlje uplele u međusobni trgovinski rat koji postaje sve žešći kako jedna drugoj nameću carine na uvoz.

"Imao sam vrlo dug i dobar razgovor s predsjednikom Xijem Jinpingom", napisao je Trump danas na Twitteru i nastavio "Ti razgovori lijepo napreduju i sastanci su dogovoreni na summitu G-20 u Argentini. Također smo razgovarali o Sjevernoj Koreji", napisao je Trump.

Potvrda je stigla i iz Pekinga gdje je kineski predsjednik izrazio nadu da će dvije zemlje ostvariti stabilan i zdrav odnos, prenijeli su državni kineski mediji.

S predsjednikom Trumpom nadamo se proširiti bilateralnu trgovinsku suradnju, rekao je Xi, a prenijela državna televizija CCTV.