SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Snažan rast na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2018. - 07:34:51
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica snažno porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer je ulagače ohrabrilo dogovoreno primirje u trgovinskom sukobu između Kine i SAD-a.

Dow Jones ojačao je 287 bodova ili 1,13 posto, na 25.826 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,09 posto, na 2.790 bodova, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 7.441 bod.

Skok cijena dionica zahvaljuje se dogovoru između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga da neće u idućih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima.

Nakon sastanka dvaju predsjednika u subotu u Buenos Airesu, Washington je poručio da će suspendirati planove o povećanju carina s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što je trebalo stupiti na snagu 1. siječnja i da će Kina povećati uvoz iz SAD-a kako bi se smanjio američki trgovinski deficit.

No, poručio je i da će te carine uvesti, ako se u roku od 90 dana ne postigne trgovinski dogovor.

Premda je do konačnog dogovora još dug put, analitičari kažu da već samo popuštanje trgovinskih tenzija između dva najveća svjetska gospodarstva pozitivno utječe na tržišta.

„Danas se na tržištima slavi činjenica da su SAD i Kina odgodili najgori mogući scenarij po pitanju trgovinskih odnosa. No, treba riješiti mnoga teška pitanja, pa je još dug put do konačnog dogovora o trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine", kaže Michael Arone, strateg u tvrtki State Street Global Advisors.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a među najvećim dobitnicima bio je industrijski sektor, s rastom od 1,2 posto, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja.

Snažno su, oko 2 posto, skočile i cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte.

Tako je jučer nastavljen rast cijena dionica na najvećoj svjetskoj burzi, nakon što je prošloga tjedna S&P 500 indeks skočio 4,8 posto, što je bio njegov najveći tjedni dobitak u posljednjih sedam godina.

To se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi ciklus povećanja kamata, koji traje tri godine, mogao biti pri kraju.

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u prosincu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No, kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,18 posto, na 7.062 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,85 posto, na 11.465 bodova, a pariški CAC 1,0 posto, na 5.053 boda.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.