SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Snažan rast vrijednosti građevinskih radova u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.08.2018. - 12:48:34
PODGORICA - Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu veća je 27,3 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

"Vrijednost građevinskih radova veća je 35,7 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine", navodi se u saopštenju.

Efektivni sati na gradilištima u drugom kvartalu veći su 13,1 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok su 7,7 odsto veći u odnosu na prvi kvartal.

"Vrijednost građevinskih radova u drugom kvartalu u odnosu na prosječni kvartal iz 2015. godine veća je 154,6 odsto, dok su efektivni sati ostvareni na gradilištima veći 64,2 odsto u odnosu na prosječni kvartal iz 2015. godine", precizirali su iz Monstata.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

"Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.