SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Snažan rast vrijednosti građevinskih radova
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.09.2019. - 19:59:21
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova u Hrvatskoj u drugom je ovogodišnjem tromjesečju bila 10,6 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok je u prvoj polovici godine porasla čak 19,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U rastu je i vrijednost novih narudžbi. One su, prema podacima DZS-a, u drugom tromjesečju ove godine bile 3,7 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok su u prvoj polovici 2019. godine bile veće 12,1 posto nego u prvoj polovici prošle godine.

Gotovo polovina građevinskih radova u prvih šest ovogodišnjih mjeseci odnosi se na zgrade. Naime, u strukturi građevinskih radova u tom razdoblju 33,1 posto odnosi se na nestambene, a 15,2 posto na stambene zgrade. Nadalje, 33,8 posto radova odnose se na gradnju prometne infrastrukture, što se vjerojatno može ponajprije pripisati gradnji Pelješkoga mosta i nastavku radova na pretvaranju Istarskog ipsilona u autocestu, a 14 posto odnosilo se na cjevovode, komunikacijske i energetske vodove. Radovi na složenim građevinama na industrijskim prostorima imali su udio od 2,5 posto u ukupnim građevinskim radovima u prvom ovogodišnjem polugodištu, dok su radovi na ostalim građevinama zauzimali udio od 1,4 posto ukupnih građevinskih radova, pokazuju podaci DZS-a.