SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
SNB zadržao negativne kamatne stope, ocijenio da je franak i dalje visoko cijenjen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.09.2017. - 16:39:33
BERN - Švicarska središnja banka SNB potvrdila je u četvrtak krajnje popustljivu monetarnu politiku usmjerenu rastu ali je promijenila ocjenu vezanu uz franak, ustvrdivši kako je i dalje visoko cijenjen.

Kamatne stope na depozite po viđenju u SNB-u zadržane su na minus 0,75 posto, a potvrđen je i ciljani raspon za tromjesečni Libor, od minus 1,25 posto do minus 0,25 posto, stoji u priopćenju SNB-a od četvrtka.

Poručili su također da će ostati aktivni na valutnim tržištima, bude li potrebe, kao i da će razmotriti cjelokupnu situaciju oko franka.

Utvrdili su ujedno da je od posljednje redovne sjednice švicarski franak oslabio prema euru a ojačao prema američkom dolaru.

Ukupno gledano, takav razvoj situacije pomaže smanjiti, do određene mjere, značajnu precijenjenost franka, mišljenja su u SNB-u.

Dodaju pritom da je franak i dalje "visoko cijenjen" a situacija na deviznim tržištima krhka. U prijašnjim su izvješćima franak smatrali "značajno precijenjenim".

Negativne kamatne stope i spremnost na intervenciju na deviznim tržištima ako se ukaže potreba i dalje su važni instrumenti smanjenja privlačnosti švicarske valute za ulaganja i time ublažavanja pritisaka na domaću valutu, kaže se dalje u SNB-ovu priopćenju.

SNB je blago podigao procjene godišnje stope inflacije za ovu i iduću godinu, na 0,4 posto, s ranije procijenjenih 0,3 posto. Za 2019. godinu predviđaju inflaciju od 1,1 posto, također za 0,1 postotni bod višu nego u ranijoj procjeni.

Gospodarski pokazatelji signaliziraju umjeren oporavak u švicarskom gospodarstvu, kojemu su u prilog išli konsolidacija aktivnosti u globalnom gospodarstvu i obnovljeni zamah robnog izvoza.

SNB je ipak blago snizio procjene rasta za ovu godinu, ispod jedan posto, s ranije očekivanih 1,5 posto, obrazlažući to slabim rastom švicarskog BDP-a krajem prošle i početkom ove godine.

Osvrnuvši se također na hipotekarno kreditiranje i tržište nekretnina, u SNB-u utvrđuju da su neravnoteže i dalje prisutne, dodajući da će pozorno pratiti razvoj situacije na tim tržištima i procijeniti potrebu za eventualnom prilagodbom protucikličkog zaštitnog sloja kapitala.