SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTKAZ
 
SNH i HND upozorili na nezakonit otkaz sindikalnom povjereniku u Glasu Istre
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 03.07.2017. - 12:26:04
ZAGREB - Čelnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filić i Hrvatskog novinarskog društva(HND) Saša Leković upozorili su na konferenciji za novinare u ponedjeljak na kršenje Zakona o radu (ZOR) i otpuštanje sindikalnog povjerenika u Glasu Istre Paula Gregorovića zbog upozoravanja na nezakonitosti u radu Uprave tih novina.

Filić je najavio, bude li potrebno, organiziranje prosvjeda i drugih aktivnosti kako bi se Gregorovića vratilo na posao upozorivši kako je on već peti sindikalni povjerenik koji je dobio otkaz, iako ih zakon štiti, a što u Glasu iste očito ne vrijedi. Takvom praksom želi se onemogućiti sindikalno organiziranje, koje omogućava bolji položaj zaposlenika, budući se u strahu od otkaza toga posla nitko ne želi prihvatiti, upozorio je Filić, naglasivši kako se ne može dopustiti obračun sa sindikalnim povjerenicima te pozvao na solidarnost.

Pozvao je pravosuđe i inspekciju rada na djelovanje, kao i pučku pravobraniteljicu, a kako je rekao, ni ministrici kulture ne bi trebalo biti svejedno što se događa u njezinoj nadležnosti. Ustvrdio je kako se radi o eklatantnom primjeru kršenju ZOR-a i sprezi medijskih tajkuna i pravosuđa.

Paulo Gregorović rekao je kako je dobio otkaz ugovora o radu jer je podnio kaznene prijave zbog malverzacija u Glasu Istre i i upozoravao Inspektorat rada na kršenje ZOR-a pa je proglašen tehnološkim viškom, a na njegovo radno mjesto je angažiran drugi djelatnik i nije poštivana zakonska odredba kako za to mora proteći najmanje šest mjeseci. Inspekcija rada u tome nije našla nezakonitost, tvrdi Gregorović kako i da je otkaz dobio prema ZOR-u iz 2009. koji više ne vrijedi, jer je u međuvremenu trebao biti donijet pravilnik i popis arbitara koji bi arbitrirali u slučajevima otkaza posebno zaštićenim radnicima kao što su sindikalni povjerenici.

Predsjednik HND-a Saša Leković istaknuo je kako podupiru nastojanja SNH u zaštiti svojih članova i otpuštanja u Glasu Istre ocijenivši kako se radi o širem problemu koji povremeno izlazi na vidjelo i rezultat je političke trgovine. Upozorio je na problem nedostatka solidarnosti u borbi za radnička prava te se založio za formiranje redakcijskih vijeća tamo gdje ne postoje.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.