SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
SNH: Najgori medijski poslodavac Uprava Večernjeg lista, najbolji ravnateljica Hine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.05.2017. - 18:09:15
ZAGREB - Skupština Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u subotu je najgorim medijskim poslodavcem u prošloj godini proglasila članove uprave Večernjeg lista Andreu Borošić i Miru Mauhara zbog otkaza i ukidanja zaposleničkih prava, a najboljim ravnateljicu Hine Branku Valentić koja je, ističe Sindikat, poštovala sve odredbe kolektivnog ugovora, jednog od rijetkih na hrvatskoj medijskoj sceni.

Dok su Hininim zaposlenicima isplaćena sva materijalna prava proizašla iz kolektivnog ugovora koji se primjenjuje od 1. travnja 2015. i vrijedi četiri godine, u Večernjem listu su smanjene plaće i ukinuta gotovo sva prava, priopćio je u subotu Sindikat novinara Hrvatske. U priopćenju se ističe da je uprava Večernjeg lista ukinula ionako skroman dodatak na radni staž, a prozvana je i zbog diskriminacije sindikalnih povjerenika.

Upozoravaju da uz Hinu, kolektivni ugovor trenutno postoji jedino na HRT-u, gdje je potpisan samo na godinu dana, a sada je u tzv. produljenoj primjeni. Podsjećaju da nepostojanje ili ukidanje kolektivnih ugovora, a time i gotovo svih stečenih prava, opasno prijeti Ustavom zajamčenom standardu slobode medija i izvještavanja.

"Situacija je posebno zabrinjavajuća u privatnim medijima, gdje su novinari pod velikom presijom vlasnika koji im smanjuju i ukidaju prava čak i kad pozitivno posluju. U najgoroj situaciji su novinari koji nemaju ugovor o radu, tzv. lažni freelanceri, čime bi se morale pozabaviti inspekcije i hrvatsko pravosuđe", naglašavaju iz SNH-a.

Skupština SNH je, dodaje se, zaključila je da će pokrenuti kampanju za pridobivanje novih članova, posebno među mladim novinarima, te nastaviti bitku za potpisivanje kolektivnog ugovora na nacionalnoj razini, ali i u svim podružnicama koji takav ugovor nemaju.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.