SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI ISKORAK
 
Solarna elektrana na prostoru sisačke rafinerije
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 10.05.2019. - 22:35:28
SISAK - Nakon najave o zatvaranju Inine rafinerije nafte u Sisku, pojavljuje se sve više informacija što bi se na prostoru Rafinerije moglo raditi nakon što prestane prerada nafte. 

Ranije je objavljeno da će ovdje biti skladišno distribucijski centar, da će se proizvoditi bitumen, čija bi proizvodnja trebala početi 2021. godine, a najnovija vijest je da INA planira u prostoru Rafinerije nafte Sisak izgraditi solarnu elektranu snage 2 do 3 MW.

Ideja se počela i ostvarivati što je vidljivo iz Ininog zahtjeva Ministarstvu zaštite okoliša za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva zaštite okoliša.

Prema informacijama uz studiju utjecaja na okoliš, zemljište na kojem se planira gradnja Fotonaponske elektrana Sisak obuhvaća površinu od 33.000 četvornih metara i uglavnom je slobodno od građevina ili će postojeće građevine biti uklonjene sa zemljišta planiranog za izgradnju elektrane, a može se graditi i na krovovima poslovnih građevina Rafinerije nafte Sisak. Fotonaponska elektrana Sisak će proizvedenu električnu energiju primarno isporučivati u distribucijsku elektroenergetsku mrežu HEP-u, a dio proizvedene električne energije koristit će Rafinerija za potrošnju svojih proizvodnih postrojenja.

Vrijednost investicije kao i rok izgradnje još nije poznat.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.