SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OKLADA
 
Soros se kladi na pad Wall Streeta, ali...
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.08.2017. - 17:37:16
NEW YORK - George Soros, koji je slavu stekao kada se prije 25 godina kladio na pad britanske funte, pa ju je tako i oborio, sada se kladi na pad Wall Streeta.U to je, kako pokazuju podaci američkih regulatornih tijela, uložio 1,8 milijardi dolara.

Štoviše, u svoju je procjenu Soroš toliko uvjeren da u taj pad investira sve više iako je ove godine već izgubio preko milijardu dolara "shortajući“ vrijednost burze — prognozirajući dakle pad njene vrijednosti — a ona je ove godine porasla za preko 10 posto. 

Ipak, Sorosevih 1,8 milijardi dolara uloženih na okladu na pad Wall Streeta zapravo je manji pesimizam ovog investitora nego u nekim ranijim slučajevima. Zapravo, manji nego ikad.

Primjerice, godine 1992. Soros je na pad britanske funte uložio milijardu i pol dolara. I zaradio. No, da je tada izgubio njegova bi poslovna karijera vjerojatno bila okončana jer bi izgubio milijarde dolara.

Ovoga puta igra opreznije. Put opcije koje kupuje posljednjih mjeseci manje su rizične. Pođe li sve po zlu za Sorosa, on može izgubiti maksimalno onoliko koliko je i investirao - 1,8 milijardi dolara. Zato mnogi analitičari i misle da se ovdje radi o hedžiranju, a ne o okladi. On se zapravo osigurao za slučaj da tržišta nastave rast. 

I zapravo, Soros je ovdje odigrao pametno jer ne tako davno izgubio je ogroman novac kladeći se protiv tržišta. Prije posljednjih predsjedničkih izbora, Soros je tvrdio da bi Trumpova pobjeda mogla dovesti do tržišnih turbulencija. No, to se nije dogodilo i Soros je izgubio gotovo milijardu dolara, govore podaci objavljeni početkom ove godine. Nekim potezima je u zadnji tren uspio ograsničiti svoje gubitke, rekao je njegov nekadašnji zamjenik u hedge fondu. 

I osam mjeseci kasnije, Soros i dalje igra istu igru, no sad mnogo opreznije.