SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOGOMET I ZNANOST
 
Southgate koristi big data analitiku
Autor/izvor: SEEbiz / Vidi.hr
Datum objave: 22.11.2019. - 09:25:37
LONDON - Izbornik engleske nogometne reprezentacije Gareth Southgate gostovao je na Google Cloud Next događanju u Londonu gdje je otkrio na koji način koristi big data analitiku u pripremi utakmica svoje reprezentacije koji bi se na Euru 2020 mogla naći u grupi s Hrvatskom. 

Southgate kaže kako unutar dvanaest sati nakon svake utakmice u kojoj igra netko od njegovih igrača može dobiti pristup u sve njihove performanse, bez obzira gdje igrali, a čak "drobi" i podatke od tisuća izvedenih kaznenih udaraca i obrana vratara. Također je izjavio kako je trenerima tek prije 6 mjeseci dozvoljeno koristiti tablet računala na utakmicama, a on je to odmah iskoristio pa ga više nećete vidjeti na klupi bez tableta u rukama.

"U svakom trenutku mogu znati kako su moji igrači bilo gdje u Europi igrali i koliko su pretrčali", kaže Southagate koji puno pažnje obraća i na penale, pa kaže da on i njegov tim analiziraju šuteve igrača i reakcije vratara kako bi poboljšali strategiju engleskog nacionalnog tima u tim dijelovima igre.

Engleski izbornik ističe kako ne dijeli previše svojih podataka s igračima jer smatra da bi im to moglo pogoršati performanse, a najvažniji element u analizi podataka je izbjegavanje ozljeda igrača. Southgate kaže da mu je zahvaljujući analitici podataka njihove igre u drugim klubovima puno lakše održavati treninge. "Ako previše psihički opteretite igrače, to je veća šansa da će se ozlijediti", kaže Southgate.