SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽENOST
 
S&P: Talijanske banke najviše izložene ECB-ovu planu za loše kredite
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2017. - 17:16:10
MILANO - Nova pravila Europske središnje banke (ECB) o nenaplativim kreditima mogla bi snažno pogoditi talijanske banke te ih primorati na smanjenje kreditiranja kompanija, ocijenila je rejting agencija Standard and Poor's (S&P).

"Primijetili smo da su talijanske banke postale sve manje sklone kreditiranju domaćih korporacija", navodi se u S&P-ovu izvješću, objavljenom u ponedjeljak, u kojem se razmatraju efekti novog ECB-ova prijedloga. Među najviše izloženima pritom izdvajaju talijanske, grčke i portugalske banke.

ECB se našao na meti kritika zbog prijedloga kojim bi se banke eurozone primoralo da rezerviraju sredstva za potpuno pokriće zajmova koji se pokažu nenaplativima unutar dvije godine ako su neosigurani, odnosno sedam godina ako su pokriveni kolateralom.

U središnjoj banci pokušavaju iznaći rješenje problema loših zajmova u europskom bankarskom sektoru čiji se iznosi procjenjuju i do 1.000 milijardi eura. No, najnoviji prijedlog mogao bi povećati iznose sredstava rezerviranja koja bi se od nekih banaka zahtijevala za potrebe pokrića loših zajmova.

Talijanski dužnosnici su upozorili da se time šteti tamošnjem korporativnom kreditiranju, s obzirom da se radi o zemlji gdje su kompanije najvećim dijelom male i oslanjaju se na bankovno financiranje.

Agencija S&P smatra da su općenito talijanske banke potencijalno najizloženije među bankama eurozone novom prijedlogu ECB-a s obzirom na vrlo dugo razdoblje restrukturiranja problematičnih kredita u toj zemlji.

Kreditni plasmani prema kompanijama u Italiji u lipnju su na godišnjoj razini neto uvećani za 0,5 posto, nakon što su se od 2008. godišnje smanjivali za 20 posto, objavio je S&P.

Agencija procjenjuje da će u Italiji do 2019. približno 100 do 120 milijardi eura problematičnih kredita trebati prodati, a napominje da bi prodaja golemih iznosa nenaplativih dugova po sadašnjim cijenama mogla primorati banke u Italiji i Portugalu da poduzmu mjere jačanja kapitala.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.