SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Milojko Arsić: Prodati Telekom, Jat i Galeniku
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
Datum objave: 23.06.2012. - 20:29:37

BEOGRAD - Nije nikakva tajna da će buduća vlada morati da se pozabavi reformom javnih i državnih preduzeća.

Motiv za ovaj posao je jasan: uštede u državnom budžetu, kao i ukupno povećanje efikasnosti privrede.

Milojko Arsić, urednik „Kvartalnog monitora" smatra da je liberalizacija infrastrukturnih i komunalnih delatnosti, izuzev prirodnih monopola, poželjna čak i u slučaju ako država ne namerava da privatizuje javno preuzeće.

Da je to korisno za građane potvrđuje pad cena i bolje usluge mobilne telefonije, kao i primena sporazuma o otvorenom nebu.

Arsić kaže da "treba da budu privatizovana preduzeća koja ne obavljaju delatnost koja ima karakter prirodnog monopola".

"Nesporno je da bi trebalo privatizovati Telekom, Jat i Galeniku. Takođe, ne postoje ekonomski, a ni drugi argumenti protiv privatizacije „JP Podzemna eksploatacija uglja" ili lokalnih preduzeća koja se bave distribucijom gasa, medijskim uslugama i slično", kaže on.

On dodaje da "na drugoj strani, izvesno je da prenos struje, železnička infrastruktura, Pošta, Putevi Srbije, vodovodna i kanalizaciona mreža ne bi trebalo da budu privatizovani, jer je reč o tipičnim prirodnim monopolima. Za većinu drugih javnih preduzeća, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Železnica Srbije, postoje argumenti i za privatizaciju i protiv nje".

U slučaju EPS-a, po Arsićevom mišljenju, moguća je i delimična privatizacija jedne ili nekoliko elektrana, a da preostale ostanu u državnom vlasništvu.

Međutim, u slučaju proizvodnje struje i železničkog prevoza, izgleda da je važnije da se izvrši liberalizacija delatnosti nego privatizacija javnih preduzeća koja u njima posluju. Pri tom je važno da postoji efektivna liberalizacija, što bi u slučaju elektroprivrede značilo da postoji više vlasnički nezavisnih proizvođača struje, piše Politika.

Prema njegovom mišljenju bolje je da Aerodrom Nikola Tesla ostane u državnom vlasništvu, ali da se iz preduzeća izdvoje sve sporedne delatnosti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.