SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Milojko Arsić: Prodati Telekom, Jat i Galeniku
Autor/izvor: SEEbiz / Politika
Datum objave: 23.06.2012. - 20:29:37

BEOGRAD - Nije nikakva tajna da će buduća vlada morati da se pozabavi reformom javnih i državnih preduzeća.

Motiv za ovaj posao je jasan: uštede u državnom budžetu, kao i ukupno povećanje efikasnosti privrede.

Milojko Arsić, urednik „Kvartalnog monitora" smatra da je liberalizacija infrastrukturnih i komunalnih delatnosti, izuzev prirodnih monopola, poželjna čak i u slučaju ako država ne namerava da privatizuje javno preuzeće.

Da je to korisno za građane potvrđuje pad cena i bolje usluge mobilne telefonije, kao i primena sporazuma o otvorenom nebu.

Arsić kaže da "treba da budu privatizovana preduzeća koja ne obavljaju delatnost koja ima karakter prirodnog monopola".

"Nesporno je da bi trebalo privatizovati Telekom, Jat i Galeniku. Takođe, ne postoje ekonomski, a ni drugi argumenti protiv privatizacije „JP Podzemna eksploatacija uglja" ili lokalnih preduzeća koja se bave distribucijom gasa, medijskim uslugama i slično", kaže on.

On dodaje da "na drugoj strani, izvesno je da prenos struje, železnička infrastruktura, Pošta, Putevi Srbije, vodovodna i kanalizaciona mreža ne bi trebalo da budu privatizovani, jer je reč o tipičnim prirodnim monopolima. Za većinu drugih javnih preduzeća, kao što su Elektroprivreda Srbije (EPS) i Železnica Srbije, postoje argumenti i za privatizaciju i protiv nje".

U slučaju EPS-a, po Arsićevom mišljenju, moguća je i delimična privatizacija jedne ili nekoliko elektrana, a da preostale ostanu u državnom vlasništvu.

Međutim, u slučaju proizvodnje struje i železničkog prevoza, izgleda da je važnije da se izvrši liberalizacija delatnosti nego privatizacija javnih preduzeća koja u njima posluju. Pri tom je važno da postoji efektivna liberalizacija, što bi u slučaju elektroprivrede značilo da postoji više vlasnički nezavisnih proizvođača struje, piše Politika.

Prema njegovom mišljenju bolje je da Aerodrom Nikola Tesla ostane u državnom vlasništvu, ali da se iz preduzeća izdvoje sve sporedne delatnosti.