SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AGONIJA
 
Španjolska banka Banco Popular vjerojatno će propasti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2017. - 16:21:36
FRANKFURT - Španjolska banka Banco Popular "propada ili će vjerojatno će propasti" nakon što se njezino stanje likvidnosti drastično pogoršalo, pa će zato biti prodana Banco Santanderu, objavila je u srijedu Europska središnja banka (ECB). 

"ECB je 6. lipnja zaključio da Banco Popular Espanol propada odnosno vjerojatno će propasti", objavila je središnja banka u kratkom priopćenju.

To je prvi put da ECB objavljuje takvo priopćenje u svojstvu europskog tijela za superviziju banaka, primjećuje AFP. 

"Značajno pogoršanje stanja bančine likvidnosti tijekom posljednjih dana dovelo je do zaključka da bi entitet u bliskoj budućnosti došao u situaciju u kojoj neće moći plaćati svoje dugove ili druge obveze kako dospijevaju na naplatu", pojasnili su u priopćenju. 

"Slijedom toga ECB je zaključio da banka ne može, odnosno vjerojatno će propasti i o tome propisno izvijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), koji je prihvatio sanacijski plan u sklopu kojeg se predviđa prodaja Banco Popular Espanola španjolskom Banco Santanderu", stoji dalje u ECB-ovu priopćenju.

Čini se da je takvo rješenje preferirana opcija i za čelnika Banco Populara Emilia Sarachoa, premda se druga banka BBVA također navodila kao potencijalni kupac. 

Odvojeno, iz SRB-a je priopćeno da su prenijeli sve dionice i kapitalne instrumente Banco Populara na Banco Santander.

"To znači da će Banco Popular smjesta poslovati pod normalnim poslovnim uvjetima kao solventan i likvidan član Santander Grupe", stoji u priopćenju SRB-a. 

Banco Popular sedma je po veličini banka u Španjolskoj. Još uvijek se muči zbog nagomilane problematične imovine od krize 2008. godine, koju čine nekretnine zaplijenjene vlasnicima koji nisu bili u mogućnosti otplatiti zajmove i hipoteke. Zbog velikih rezervacija u iznosu od 5,7 milijardi eura na koje je bila primorana, 2016. godinu je završila s neto gubitkom od 3,5 milijardi eura. 

Njezina tržišna kapitalizacija više je nego prepolovljena u samo tjedan dana na Madridskoj burzi, a u utorak se njezinim dionicama trgovalo po cijeni od svega 0,32 eura. Pod pritiskom su u srijedu bile i dionice Banco Santandera čiji ulagači, čini se, baš nisu bili posebno sretni zbog najave da će banka preuzeti Banco Popular.