SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Špekulacije o ECB-ovom ukidanju poticajnih mjera poduprle euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.06.2018. - 16:30:26
LONDON - Euro je u četvrtak ponovo ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt pojačanim špekulacijama trgovaca da će Europska središnja banka (ECB) idućeg tjedna signalizirati ukidanje opsežnog programa kupnje imovine do kraja godine.

Euro je prema dolaru ojačao 0,5 posto, na 1,1838 dolara.

Američka je valuta oslabila i prema jenu, za 0,2 posto, kliznuvši na 109,98 jena.

U fokusu je trgovaca jučerašnja izjava glavnog ekonomista ECB-a Petera Praeta, bliskog saveznika bančinog predsjednika Marija Draghija, da će ECB na sjednici idućeg tjedna raspravljati o mogućnosti ukidanja programa kupnje imovine u drugoj polovini godine.

Na njegov istup nadovezao se guverner moćnog njemačkog Bundesbanka Jens Weidmann izjavom da su očekivanja da će ECB do kraja godine postupno ugasiti program kupnje imovine logična dok je njegov nizozemski kolega Klaas Knog kazao da nema razloga za nastavak programa kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u eurozoni.

Neki su analitičari zaključili da njihove izjave upućuju na zaključak da će odluka o ukidanju poticaja biti donesena na sjednici ECB-a idućeg tjedna. Neki pak smatraju da one tek označavaju početak rasprave koja će vjerojatno rezultirati donošenjem odluke u srpnju.

Peter Krpata iz banke ING ističe da je "najrealniji scenarij koji bi podupro euro" signal ECB-a da će produljiti program kupnje obveznica za jedno tromjesečje, do kraja prosinca ove godine.

"Najveći će potencijal za jačanje eura biti ako kažu da će kupovati imovinu još samo jedno tromjesečje", smatra Krpata, dodajući da njegove procjene jačanja eura nisu tako optimistične i da po njemu ECB vjerojatno neće odrediti točan datum ukidanja poticaja i da će ga uvjetovati ekonomskim vijestima.

Krpata napominje i da jačanje eura ograničavaju strahovanja od trgovinskog rata koji bi mogao pogoditi izvoznike u eurozoni. Dodatna je kočnica mogući oštriji signal američke središnje banke koja će također idućeg tjedna održati redovnu sjednicu a očekuje se da će podići ključne kamatne stope po drugi puta ove godine.

Izjave iz ECB-a iznenadile su mnoge trgovce koji su smatrali da će u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone biti suzdržani s obzirom na neizvjesnost prouzročenu političkom krizom u Italiji.

Analitičari također upozoravaju da ECB vjerojatno neće zaoštravati monetarnu politiku dok se inflacija u eurozoni nekoliko mjeseci ne bude zadržala na razini koju u banci ciljaju.

"Naši su ekonomisti i dalje vrlo skeptični prema kretanju (temeljne) inflacije u eurozoni", napisali su u bilješci klijentima analitičari Commerzbanka, upozoravajući da su pojedine "fantazije o normalizaciji" uvelike pretjerane.