SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE BROJKE
 
Špica turističke sezone ove godine dva tjedna dulja
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 01.09.2017. - 19:14:32
ZAGREB - Svi oni koji su se proteklih tjedana žalili na nesnosne gužve na Jadranu i propitkivali imamo li zapravo previše turista, mogu odahnuti. 

Špica s više od milijun gostiju dnevno završila je, na Jadranu je sada dnevno oko 800.000 gostiju, a brojke će dalje samo padati. 

Sama špica, s više od milijuna gostiju dnevno, na zadovoljstvo turističkih radnika potrajala je dulje nego ikada. Lani je sezona bila u zenitu 21 dan, ovoga ljeta se produljila za dva tjedna i potrajala 34 dana. Vrhunac turističkog ljeta ove je godine, naime, počeo već 17. srpnja (lani osam dana kasnije), a zadnji put su domaćini brojali milijun gostiju u jednom danu 19. kolovoza, odnosno pet dana kasnije nego u sezoni 2016. 

Tu s rekordima nije stalo. Poput cijele sezone, i kolovoz će biti najizdašniji osmi mjesec ikad u hrvatskom turizmu. S tim da će postoci rasta biti nešto skromniji, jer je taj mjesec bio blizu gornje granice popunjenosti i prethodnih sezona. Inače, od početka godine do 27. kolovoza Hrvatska je ugostila 14,4 milijuna turista, što je 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a sličan plus ostvaren je i s noćenjima. U tom ih je razdoblju bilo 82 milijuna, odnosno 12 posto više nego u prvih osam mjeseci 2016.