SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FORMIRANJE
 
Spitzenkandidati ne mogu računati da će automatski biti izabrani
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 29.05.2019. - 07:20:33
BRUXELLES - Čelnici 28 zemalja Europske unije okupili su se utorak u Bruxellesu, dva dana nakon europskih izbora, kako bi počeli razgovore o postupku i kriterijima za izbor novog predsjednika Europske komisije te cijelog paketa, koji uključuje i predsjednika Europskog vijeća, Europske središnje banke, visokog povjerenika za vanjsku i sigurnosnu politiku...

Čelnici zemalja članica razmijenili su u utorak na izvanrednom summitu mišljenja o izboru novih čelnika europskih institucija, pri čemu se nije razgovaralo o konkretnim imenima, te su potvrdili da nema automatizma po kojem predsjednik Komisije postaje jedan od vodećih kandidata koje su europske političke skupine istaknule na izborima kao kandidate za predsjednika Komisije.

Europska pučka stranka imenovala je svoje pregovarače u pregovorima oko popunjavanja najvažnijih pozicija u EU koji su danas počeli u Bruxellesu. Na tu su funkciju imenovali hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te premijera Latvije Krisjanisa Karinsa, javio je Politico.

Konzervativni EPP je posljednji odabrao svoje pregovarače. Premijeri Nizozemske i Belgije, Mark Rutte i Charles Michel, predstavljaju liberale, dok premijeri Španjolske i Portugala, Pedro Sanchez i Antonio Costa, predstavljaju socijaldemokrate.

Iako su kao grupacija osvojili najveći broj glasova na izborima u nedjelju, ipak su manjina u odnosu na širu koaliciju u kojoj su liberali, socijaldemokrati i zeleni.

Ranije u utorak su svi čelnici Europske pučke stranke (EPP) još jednom izrazili potporu kandidaturi Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije, potvrdio je Plenković u izjavi novinarima u Bruxellesu.

Prije neformalne večere svi su čelnici sudjelovali na sastancima svojih političkih skupina.

"Jedinstveno je stajalište svih čelnika EPP-a da nakon ovakvih rezultata podržimo našeg kandidata Manfreda Webera za predsjednika Europske komisije i to je naša pozicija s kojom danas nastupamo", rekao je Plenković nakon summita stranačkih čelnika, a prije neformalne večere čelnika svih zemalja članica.

"Mi smo danas na summitu EPP-a napravili svojevrsnu analizu rezultata izbora. Zadovoljni smo, ponovno smo najjača politička stranka na kontinentu, relativni pobjednik izbora", dodao je.