SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine bit će potpisan 2020.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.11.2019. - 07:27:00
Zadnja izmjena: 04.11.2019. - 07:48:00
PEKING - Tajlandski premijer izjavio je u nedjelju kako se očekuje da će sporazum o slobodnoj trgovini pod vodstvom Kine biti potpisan 2020. između 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja.

Kina radi na tome da osigura potpisivanje sporazuma, nazvanog Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (Regional Comprehensive Economic Partnership- RCEP), koje će obuhvatiti trećinu svjetske trgovine i uključiti skoro polovicu svjetske populacije.

"Pozdravili smo zaključenje pregovora o RCEP-u i obvezu potpisivanja sporazuma o RECEP-u 2020.", kazao je tajlandski premijer Prayut Chan-o-cha, predsjedatelj samita zemalja ASEAN-a (Association of South-East Nations) u Bangkoku, u izjavi koja je uslijedila nakon pregovora.

To će značajno doprinijeti otvorenom, uključivom i na pravilima zasnovanom međunarodnom trgovinskom sustavu, dodaje se u izjavi.

Tijekom ceremonije otvaranja samita u nedjelju Prayut se založio za to da pregovori budu zaključeni "ove godine kako bi se stimulirao ekonomski rast jednako kao i trgovina i ulaganja".

Novi sporazum što ga predlaže Peking dobio je novi zamah nakon što se američki predsjednik Trump povukao iz Transpacifičkog partnerstva /TPP), koje okuplja 12 zemalja.

Novo partnerstvo pod okriljem Kine, RCEP, okupit će 10 zemalja članica ASEAN-a i još šest zemalja - Kinu, Japan, Indiju, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland - čiji čelnici će u ponedjeljak također sudjelovati na sastanku o sporazumu, koji će se održati u sklopu samita.