SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOMISIJA
 
Sporna Intesina kupovina zgrade Delta Holdinga?
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 20.02.2016. - 14:20:16
BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak kako bi utvrdila da li je Banca Intesa narušila ili ugrozila konkurenciju na tržištu Srbije kupovinom zgrade kompanije Delta Holding, koju nije prijavila i za koju nije dobila odobrenje. 

"Komisija za zaštitu konkurencije je, po službenoj dužnosti, pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je nastala sticanjem neposredne kontrole nad delom imovine-nepokretnšću, odnosno poslovnom zgradom društva Delta Holding d.o.o. od strane Banca Intesa a.d. Ova koncentracija je sprovedena iako nije prijavljena i odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije", objavljeno je na zvaničnom sajtu Komisije.

Komisija će u ispitnom postupku oceniti Zakonom propisane kriterijume kojima se utvrđuje dozvoljenost koncentracije, a naročito, kako se dodaje, okolnost da se radi o sprovedenoj a neprijavljenoj koncentraciji, što je bila obaveza učesnika na tržištu.

"Zakonom je propisano da su koncentracije ucesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja", navodi se u saopštenju Komisije.

Banca Intesa je 27. novembra prošle godine potpisala ugovor o kupovini poslovnog prostora Delta holdinga na Novom Beogradu, da bi, kako je saopšteno, pod jednim krovom objedinila sve poslovne funkcije.

U saopštenju je bilo navedeno da će se na taj način "dodatno unaprediti poslovni procesi i poboljšati operativna efikasnost, što će obezbediti još bolje uslove za dalji razvoj poslovanja banke".