SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Srbija daleko od ukidanja rada nedeljom
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 27.10.2019. - 13:41:42
BEOGRAD - Crnogorski radnici će od sada odmarati nedeljom, u Hrvatskoj je ovakav scenario uskoro vrlo moguć, dok je Srbija još uvek daleko od ove odluke. Ovako se ukratko može opisati budućnost srpskih radnika koji, po svemu sudeći, neće uživati u slobodnoj nedelji kao komšije, nego će vikende i dalje provoditi radeći.

Promenom Zakona o unutrašnjoj trgovini, Vlada Crne Gore pokušaće da na ovaj način promeni dugogodišnje kupovne navike građana ove države, što su mnogi u ovoj zemlji ocenili kao pozitivan pomak.

Iako crnogorski radnici, ali i poslodavci, posebno oni u malim trgovinama, sa radošću dočekuju postavljanje oznake "nedeljom ne radimo", naši radnici će još dugo morati da čekaju ovakvu novinu.

"Ministrstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, kao i Ministarstvo trgovine još u razmatranje nisu ni uzele ovo pitanje, što znači da se promena slična ovoj u Crnoj Gori ne može skoro očekivati. Činjenica je da je ovako nešto izvodljvo, ali zbog ekspanzije šoping molova i sličnih mesta za prodavanje to baš i nije moguće, budući da svi radnici nedelju koriste za odlazak na ovakva mesta i kupovinu neophodnih potrepština", kaže Srđan Drobnjaković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Kako Drobnjaković navodi, ovo ne bi napravilo samo probleme u budžetu poslodavaca, već bi promenilo kupovne navike potrošača i tu prouzrokovalo nove probleme.

"Poslodavci ne bi izgubili mnogo novca, jer bi se ti odlasci u šoping centre preneli na radne dane jer bi ljudi bili prisiljeni da idu posle posla i tada završavaju svoje obaveze, što će dodatno zbog gužvi opteretiti potrošače, radnike, ali i same poslodavce. Takođe, smanjenje profita bi moglo da prozrokuje i smanjenje broja zaposlenih", navodi Drobnjaković.

Ipak, predstavnici radnika nisu saglasni sa tvrdnjama poslodavaca, već navode da se ideji protive vlasnici velikih trgovinskih lanaca.

- Nije tačno da bi to značilo gubitak posla za određni broj radnika, jer imamo veliki manjak radnika u maloprodaji. Može se čak i čuti da prodavci žele da rade nedeljom jer se to dodatno plaća, a ja pouzdano tvrdim da ne dobijaju više novca. Ideja nailazi na otpor trgovinskih lanaca jer vikendom imaju najveći promet - rekla je za"Novosti"Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

ASNS i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi se na ovakav način unapedio kvalitet života radnika.

Kako navodi predsednica ASNS-a, održano je nekoliko neformalnih susreta sindikata sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, međutim većih pomaka u pregovorima nije bilo. Zbog toga sindikati nameravaju da pojačaju pritisak da se u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i malo nedeljom i praznicima.

"Nisam optimista da je u skorije vreme moguće sprovesti ovakvu ideju u našoj zemlji jer postoji veliki otpor", navodi Savić.

Ipak, u Ministarstvu trgovine ističu kako bi rado prihvatili poziv sindikata na razgovor o ovoj temi, dodajući kako bi u diskutiju bilo dobro uključiti i Privrednu komoru Srbije, NALED, nadležna ministarstva, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

Kako je "Blicu" u Ministarstvu trgovine nedavno rečeno, oni smatraju da bi slučaj trebalo prepustiti tržištu.

"Što se tiče rada nedeljom, bilo je nekih analiza koje su pokazale da bi, ako bi se zabranio rad nedeljom, to dovelo do pada prometa u pojedinim maloprodajnim objektima, da bi došlo do otpuštanja dela zaposlenih. Procene su da bi bilo otpušteno od pet do osam odsto radnika u trgovin" saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Kako navode zvaničnici Udruženja za trgovinu, ni trgovci nemaju jedinstven stav o radu nedeljom.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka. Kako bi se trgovcima olakšalo, u Sloveniji radnje poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika ne rade, a nedavno je takav potez povukla i Crna Gora.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Prestonica Austrije je poznata po tome da je nedeljom sve zatvoreno, te da Bečlije svoje kupovine i osnovne potrepštine moraju nabaviti radnim danima. U Hrvatskoj se već nekoliko godina vode brojne rasprave o tome kako bi trebalo zabraniti rad nedeljom.

Međutim, osim rasprava i zauzimanja stavova, po tome pitanju se još ništa nije odlučilo, niti je poznato kada bi moglo doći do zabrane rada nedeljom.

Trgovački centri, trgovine, kiosci, pekare i slični prodajni objekti i dalje rade svake nedelje, pri čemu zaposleni najčešće nisu posebno plaćeni, odnosno, rad nedeljom im se plaća kao da se radi o bilo kom drugom radnom danu.

Srbija je očigledno od ovog trenda daleko, te dodatno plaćeni rad nedeljom i odmaranje ovim danom ostaju nedosanjani san.