SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVLAČENJE
 
Srbija i Hrvatska povlače sa tržišta lek SoliPhar
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 23.09.2018. - 20:52:58
BEOGRAD - Srbija i Hrvatska povlače ukupno 10 serija leka SoliPhar jer sadrže, kako su nadležni istakli, "nečistoće". Tim lekom leči se veliki broj pacijenata koji imaju "preterano aktivne bešike", nagon za čestim mokrenjem, ali i mnoge žene koje su, na primer, posle porođaja dobile takozvanu stres inkontineciju ili nevoljno ispuštanje urina prilikom nekih napora.

I srpska i hrvatska agencija za lekove izdale su nalog - njihova pre pet dana, a naša pre tri, da se određene serije leka povuku sa tržišta, i to tri serije u Hravtskoj, a sedam u Srbiji.

Kod nas još svi lekari i farmaceuti nisu dobili obeveštenje o tome, pa ga je u nekim privatnim apotekama još moguće naći. Apoteke Beograd imaju sve informacije, dok su privatni apotekarski lanci još neobavešteni.

To su u Blicu utvrdili nasumičnim zvanjem apoteka i proverom da li imaju spornih serija solifara na rafovima.

Naime, pre tri dana Agencija za lekove i medicinska sredstva je na svom sajtu objavila, u pismu zdravstvenim radnicima, informaciju o povlačenju sedam serija tog leka s tržišta, pošto je dobila informaciju od nosioca dozvole za stavljanje medikamenta u promet u Srbiji da su u određenim serijama od pet i 10 miligrama pronađene "nečistoće".

Prema istim informacijama, odluka je doneta zbog "odstupanja od standarda kvaliteta za određene serije ovog leka, a na osnovu izvršene rekontrole prilikom koje su dobijeni rezultati ispitivanja nečistoće SLF N-oksid izvan odobrene specifikacijske granice u roku upotrebe leka".

Sporne serije su tablete od pet miligrama - SS16002A, SS16002A/1 i SS117001A, dok su "nečistoće" nađene u serijama film tableta od 10 miligrama SS26002A/1, SS26002A/2, SS26002A/3 i SS217001A.

Lek je namenjen, kako se navodi u uputstvu o korišćenju, za lečenje simptoma preterano aktivne mokraćne bešike. Ovi simptomi su: jaka, neodložna potreba za mokrenjem bez prethodnog upozorenja, potreba za čestim mokrenjem ili nenamerno umokravanje zbog nemogućnosti pravovremenog odlaska u toalet.