SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MALINE
 
Srbija za dva meseca izvezla 12.000 tona malina
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 14.03.2017. - 10:07:34
BEOGRAD - Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas u Arilju da je Srbija u poslednja dva meseca izvezla 12.000 tona maline i da dominira u kvalitetu tog voća.

On je nakon sastanka s hladnjačarima istakao da su apsolutno netačne tvrdnje da uvoz maline uništava domaću proizvodnju,

Nedimović je naveo da je tokom januara i februara u Srbiju uvezeno svega 1.000 tona maline, od čega 600 tona iz Bosne i Hercegovne, saopštilo je resorno ministarstvo.

"Mi smo potpisnici različitih sporazuma koji garantuju otvoreno tržište, ali Srbija dominira u kvalitetu i uvezena roba ne može trenutno da parira domaćoj", naglasio je ministar, navodi se u saopštenju.

Nedimović je pozvao otkupljivače maline i drugog jagodičastog i bobičastog voća da učestvuju u formiranju stalne radne grupe u okviru Ministarstva poljoprivrede koja će koordinirati aktivnosti izmedju njih i proizvodjača.

U radnoj grupi će biti i predstavnici Instituta za voćarstvo, kao i ministarstava privrede, trgovine i finansija, u čijem je sastavu Uprava carina.

"Želimo da sagledamo malinu kao strateški poljoprivredni proizvod, ne samo u okviru otkupne cene koja će biti ove godine, već i šire da li imamo dovoljno skladišnih kapaciteta za kompletnu proizvodnju i šta će se dešavati u narednim godinama", rekao je Nedimović.

On je prethodno obišao i Sjenicu, gde je istakao da je srpskoj poljoprivredi potrebno što više lokalnih brendova sa oznakom geografskog porekla, kao i da je sjenički sir primer za to.

"Što više imamo proizvodjača sa oznakom geografskog porekla, poljoprivreda postaje konkurentnija, a onda možemo da dobijemo veću cenu", naveo je Nedimović.

On je podsetio da resorno Ministarstvo daje podsticaje za muzne krave koje su umatičene, podsticaje za ovčarstvo, kao i premiju po litru mleka za koju plaća sedam dinara.

Ministar je napomenuo da premija neće biti ista za sve, jer će se od 1 januara 2018. plaćati u zavisnosti od kvaliteta plaćati premija.

"Ko bude imao kvalitetnije mleko davaćemo mu više novca. Da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta, da ne bude svima isto", rekao je Nedimović.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.