SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČLANSTVO
 
Srbiji odobren prijem u članstvo AIIB
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 25.12.2018. - 23:30:58
PEKING – Bord guvernera Azijske banke za investicije u infrastrukturu (AIIB) odobrio je zahtev za prijem Srbije u članstvo, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici tog međunarodnog kreditora.

Kako se navodi u saopštenju, bord guvernera AIIB odobrio je prijave za članstvo za ukupno šest zemalja – Srbiju, Alžir, Ganu, Libiju, Maroko i Togo, čime je ukupan broj članica dostigao 93 zemlje.

Šest potencijalnih članica će se zvanično pridružiti AIIB-u kada završe potrebne procedure u svojim zemljama i deponuju prvu ratu kapitala kod banke. Novim članicama će biti dodeljene akcije postojećeg paketa neraspoređenih akcija AIIB-a, dodaje se u saopštenju banke, čije je sedište u Pekingu.

„Članstvo u AIIB-u je za tri godine povećano sa 57 država-osnivača na 93 članice sa gotovo svih kontinenata. To pokazuje posvećenost naših članica multilateralnoj saradnji i jačanju uloge AIIB-a u međunarodnoj finansijskoj zajednici“, naveo je u saopštenju potpredsednik AIIB-a Deni Aleksander.

Povećanje broja članica banke u Evropi i Africi, kako je dodao, takođe je odraz rasta i razvoja međuregionalne povezanosti, posebno održive infrastrukture koja otvara pristup novim tržištima u Aziji i šire.

Povelju o osnivanju AIIB je potpisalo 57 zemalja pre nego što je banka zvanično krenula s radom u januaru 2016. godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.