SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROBE
 
Srebru slijedi oštra korekcija
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 20.05.2015. - 08:27:07
NEW YORK - Cijene srebra potonule su više od 3 posto u utorak jer jaki dolar vrši pritisak na cijene roba.
Prema tehničkom analitičaru MacNeill Curryju iz Bank of America Merrill Lyncha to je tek početak oštre korekcije cijene srebra.

- Ako pogledamo cijenu srebra ove godine, vidjet ćemo da se kreće u vrlo uskom rasponu i da nije bila u stanju probiti nijednu značajniju prepreku, rekao je Curry za CNBC.

Srebro je od poočetka godine poraslo 8 posto, ali još uvijek nije uspjelo dosegnuti najvišu razinu u godinu dana od 18,50 dolara iz sredine siječnja. Ovaj je metal 20 posto niže od svoj jednogodišnjeg maksimuma od 21,63 dolara ostvarenog u srpnju prošle godine. Curry tvrdi da je inverzija između dolara i metala trebala srebru dati veći poticaj ove godine. Dolar je, naime, od početka godine oslabio 7 posto.

- Činjenica da nije uspio napraviti bilo kakav jači pomak u posljednja dva mjeseca govori da je razina otpora na nižim razinama, kaže Curry.

Idućih nekoliko tjedana cijena bi se trebala kretati između 15 i 17 dolara za uncu, no kad počne padati mogla bi se spustiti sve do 13 dolara što nije viđeno još od 2009. godine, procjenjuje Curry. To je 20 posto manje u odnosu na sadašnju cijenu.