SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTEVI
 
Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 23.08.2016. - 20:25:54
BEOGRAD - Vodeće domaće uljare zatražiće od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, objavio je danas portal Agrosmart.
Za četvrtak je planiran sastanak preradjivača s predstavnicima ministarstava trgovine i poljoprivrede, na kojem bi prozivodjači ulja trebalo da iznesu predlog da se uvedu ograničenja u trgovini sa BiH, objavio je Agrosmart (www.agrosmart.net), pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.

Razlog za nezadovoljstvo prerađivača je to što su otkupljivači iz BiH spremni da suncokret iz Srbije plate bolje nego domaće uljare, pošto imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje na tursko tržište, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH.

Agrosmart je naveo da će srpska industrija ulja ove godine izaći sa nepovoljnijim uslovima otkupa suncokreta nego lane.

Ako bi država odlučila da zaista uvede ograničenje, štitila bi interes preradjivača, a ne poljoprivrednika kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cena suncokreta, naveo je taj portal.

Portal podseća da nijedna uljara u Srbiji još nije objavila koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda.

Fabrika "Bimal" iz Brčkog je s fabrikom "Sunce" iz Sombora sklopila ugovor o preradi suncokreta i trebalo bi da u pogonima somborske uljare preradi 50 do 100 hiljada tona suncokreta.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine suncokretom zasejano 202.408 hektara i očekuje se veći prinos od prosečnog.


 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.