SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Stabilizacija cijena nafte nakon oštroga pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.08.2019. - 17:13:12
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na globalnim tržištima oko dva posto, nakon što su dan ranije potonule više od sedam posto po najavi američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti dodatne carine na uvoz iz Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila u petak 1,50 dolara ili 2,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62 dolara. U jučerašnjem danu cijena barela potonula je više od sedam posto, što je njezin najveći dnevni pad u posljednje više od tri godine.

Na američkom tržištu barel je poskupio 1,07 dolara ili dva posto, na 55,02 dolara. U četvrtak se cijena strmoglavila za gotovo 8 posto, najviše u zadnjih više od četiri godine.

Trump je u četvrtak zaprijetio da će uvesti 10-postotne carine na 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, a mogao bi ih i povećati ako kineski predsjednik Xi Jinping ne bude brže djelovao na postizanju trgovinskog sporazuma. Carine bi trebale stupiti na snagu 1. rujna, što će intenzivirati trgovinski rat između dva vodeća svjetska gospodarstva i najveća naftna potrošača.

Kolapsom cijena nafte prekinut je njihov krhki rast, poduprt smanjenjem američkih zaliha u posljednje vrijeme.

"Cijene sirove nafte donekle su se stabilizirale u jutrošnjoj trgovini, ali volatilnost će vjerojatno i nadalje ostati izražena jer tržište u sljedećim danima očekuje kineski odgovor na američke carine", navodi u bilješci savjetodavna kuća JBC Energy.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 63,54 dolara te je pala 1,99 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.