SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija dolara prema košarici drugih najvažnijih svjetskih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.01.2018. - 13:58:07
LONDON - Dolar se u utorak stabilizirao na međunarodnim tržištima prema košarici ostalih najznačajnijih svjetskih valuta, nakon što su neki ulagači ocijenili da bi se uskoro mogao okončati najnoviji ciklus njegova pada, tijekom kojeg se spustio na najniže razine u posljednje tri godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prama drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 90,52 boda, no drži se i dalje nedaleko najnižih razina u tri godine od 90,11 bodova, na koje je u jednom trenutku skliznuo u prošlotjednom trgovanju.

Na sličnom postotnom dobitku američka je valuta bila i prema japanskoj, koju su pak pritisnule najnovije izjave guvernera japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) Haruhika Kurode da u BOJ-u ustraju na dosadašnjoj labavoj monetarnoj politici, čime je otklonio špekulacije o postupnom smanjenju monetarnih poticaja. Dolarom se tako trgovalo po 111,15 jena.

I euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio gotovo 0,2 posto te se njime trgovalo po 1,2240 dolara.

Na strani dobitnika rano jutros isticala se britanska funta, koja je u jednom trenutku za vrijeme rada azijskih tržišta dosegnula 1,40 dolara, najvišu razinu od britanskog referenduma o izlasku zemlje iz Europske unije. Potom se stabilizirala na 1,3947 dolara, što znači da joj je cijena skliznula gotovo 0,3 posto prema dolaru u usporedbi s prethodnim zatvaranjem tržišta.

Američkoj valuti blagu podršku pružila je vijest da je američki Senat ipak postigao dogovor o privremenom financiranju saveznih službi i time prekinuo trodnevnu obustavu rada dijela američkih državnih službi.

U fokusu ulagača je i najnovija odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz perilica i solarnih panela. Krajem tjedna posebnu će pažnju tržišta posvetiti Trumpovu govoru na ovogodišnjem summitu političkih i poslovnih čelnika u švicarskom Davosu.

"Odluči li Trump zauzeti odlučan stav protiv trgovine, to bi moglo izazvati val prodaja valuta usmjerenih globalnoj trgovini, poput korejskog wona i kineskog juana te u konačnici također pritisnuti i američki dolar", kazao je valutni analitičar u banci ING Viraj Patel.