SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija dolara prema košarici najznačajnijih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2017. - 16:33:22
LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima držao relativno stabilno prema košarici valuta, nadoknadivši dio gubitaka intenziviranih nakon što se u fokusu ulagača našao neuspjeh reforme zdravstvenog sustava u SAD-u koju je predsjednik Donald Trump obećavao u kampanji.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,2 posto, na 94,780 bodova. U utorak je skliznuo na 94,476 bodova, najnižu razinu od prošlogodišnjeg rujna.

Euro je pritom u sličnom postotku ojačao pak prema dolaru, na 1,1534 dolara. U trgovanju u utorak nakratko je dosegnuo 1,1583 dolara, najviše razine od svibnja prošle godine.

Tečaj američke valute prema japanskoj ostao je pak više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,065 jena, i drži se znatno ispod najviših razina u protekla gotovo četiri mjeseca, od 114,495 jena, koliko je nakratko dosegnuo u prošlotjednom trgovanju. U utorak je nakratko skliznuo na 111,685 jena, najniže razine od 27. lipnja.

Američku valutu pritišću očekivanja tržišta da će američka središnja banka Fed oprezno dalje podizati kamatne stope. A pored toga, dodatno je pogođena neuspjehom reforme američkog zdravstva, kao i neizvjesnostima u pogledu donošenja niza drugih mjera koje je obećavao predsjednik Trump, poput porezne reforme i drugih poticaja za gospodarstvo.

U fokusu će u četvrtak biti sjednica Europske središnje banke (ECB), a tržišni sudionici procjenjuju da će vjerojatno raniju retoriku uskladiti s blagim okretanjem prema normalizaciji monetarne politike u zoni primjene zajedničke europske valute.

Posebnu pozornost posvetit će tiskovnoj konferenciji predsjednika ECB-a Marija Draghija, a posebno u kontekstu prošlomjesečnih izjava iz kojih se mogla iščitati opcija moguće prilagodbe programa kvantitativnog ublažavanja, što je uzburkalo tržišta.

"Što se tiče ECB-a, tržišta su posljednjih tjedana donekle promijenila svoja očekivanja, posebno nakon što su iz prošlomjesečnih Draghijevih izjava iščitala određenu dozu jačeg signaliziranja zaoštravanja monetarne politike", kazao je Mitul Kotecha, valutni analitičar u Barclaysu.