SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija dolara prema košarici valuta; ulagači skloniji riziku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.07.2018. - 15:41:51

LONDON - Tečaj dolara u utorak se donekle stabilizirao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, jer su ulagači bili skloniji rizičnijim investicijama, fokusirajući se na gospodarske pokazatelje, a zanemarujući, kako se čini, američko-kineske trgovinske napetosti.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao na 94,230 bodova, nakon što je u ponedjeljak skliznuo na 93,711 bodova, najniže razine od sredine lipnja.

Dolar je pritom ojačao 0,2 posto prema jenu, na 111,08 jena. U sličnom je postotku tečaj eura skliznuo prema dolaru, na 1,1730 dolara.

U fokusu je bila i britanska funta, čiji se tečaj našao pod pritiskom prema dolaru i euru nakon vijesti o ostavkama dva britanska ministra u vladi premijerke Therese May u znak protesta zbog njezinih planova o zadržavanju bliskih trgovinskih veza s Europskom unijom.

U međuvremenu se njezin tečaj ipak stabilizirao, na 1,3272 dolara, nakon što je u ponedjeljak skliznuo na 1,3189 dolara. U blagom plusu funta je bila i prema euru, na 88,60 penija za euro, odskočivši s najnižih razina u četiri mjeseca od 89,025 penija za euro, na koliko je u jednom trenutku skliznula u ponedjeljak.

"Tržišta brine da bi jučerašnje ostavke ministara mogle biti znak veće nestabilnosti unutar britanske vlade. No, mi ne vidimo veće naznake da je tomu tako, a pretpostavljamo da će May preživjeti i započeti ponovno pregovore s Bruxellesom pa bi funta trebala nadoknaditi gubitke", smatra valutna analitičarka Commerzbanka Esther Maria Reichelt.

Sudionici tržišta i dalje očekuju da će britanska središnja banka Bank of England (BoE) na idućoj redovnoj sjednici početkom kolovoza podići ključne kamatne stope, no analitičari upozoravaju da bi izbijanje prave političke krize moglo pritisnuti takva očekivanja.

Općenito su ulagači u valute bili skloniji rizičnijim investicijama jer su se fokusirali na dobre gospodarske pokazatelje i izgleda potisnuli u drugi plan trgovinske napetosti između SAD-a i Kine. Dobrom su raspoloženju pripomogle jučerašnje vijesti o oporavku njemačkog izvoza u svibnju.

"Čini se da su tržišta prihvatila potencijalni negativan ishod američko-kineskog trgovinskog rata, premda nisam siguran da su stvarno uračunala najgori scenarij", mišljenja je valutni analitičar Masafumi Yamamoto iz Mizuho Securitiesa.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.