SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija eura nakon oštrog pada u ponedjeljak
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.11.2017. - 15:35:19
LONDON - Tečaj eura u utorak se stabilizirao na međunarodnim tržištima nakon najvećeg dnevnog gubitka u gotovo mjesec dana, jer su ulagači više-manje zanemarili vijest o prekidu pregovora u Njemačkoj za sastavljanje koalicijske vlade.

Eurom se u takvom ozračju jutros trgovalo po 1,1749 dolara, u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, koje je završio s najvećim dnevnim gubitkom od 26. listopada, u visini 0,5 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se zadržao na više-manje nepromijenjenim razinama u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 94 boda. Drži se nadomak najviših razina u posljednjih tjedan dana, od 94,104 boda, na koje se nakratko popeo u prekonoćnom trgovanju.

Američka je valuta pram japanskoj pritom skliznula za gotovo 0,2 posto, na 112,42 jena.

S obzirom da je u trećem kvartalu eurozona ostvarila veći rast od američkog gospodarstva, predvođena njemačkim gospodarstvom, zajednička se europska valuta brzo oporavila prema američkoj od ranijih gubitaka i ulagači su postali mirniji u pogledu držanja europske imovine. Fokus ulagača sada je na novim povoljnim pokazateljima iz eurozone.

"Politika zasad ne zadaje ulagačima previše glavobolje, a mišljenja sam da bi euro mogao oslabiti samo ako se bude stekao dojam da bi sama kancelarka Merkel mogla biti žrtva neuspjelih pregovora", kazao je John Marley, direktor odjela analize valutnih tržišta u tvrtki za upravljanje valutnim rizicima Infinity International.

U fokusu tržišta ovoga tjedna, za koji analitičari očekuju da će biti relativno miran zbog obilježavanja američkog praznika Dana zahvalnosti u četvrtak, mogli bi se naći istup predsjednice američke središnje banke Fed Janat Yellen u utorak i objava zapisnika s posljednje Fedove sjednice u srijedu.