SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija tečaja dolara nakon izjava iz Feda o rastu kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.03.2017. - 16:46:19
LONDON - Tečaj dolara u utorak se stabilizirao na međunarodnim tržištima prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta nakon najlošijeg tjedna od izborne pobjede predsjednika Donalda Trumpa, a zahvaljujući najnovijim signalima o daljnjem rastu kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je gotovo pola posto u odnosu na najniže razine u četiri i pol mjeseca na koje je u jednom trenutku skliznuo u ponedjeljak. Jutros je pak bio u mršavom 0,1-postotnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje, zahvaljujući nestabilnom trgovanju za vrijeme rada azijskih tržišta.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru skliznuo blagih 0,1 posto, na 1,0854 dolara, nakon što je u ponedjeljak u jednom trenutku dosegnuo 1,0906 dolara, najvišu razinu od 11. studenoga.

Jen, koji je pak ojačao četiri posto prema dolaru u razdoblju od devet dana budući su nade ulagača splasnule vezano za uspješnu provedbu porezne reforme i jačanja državne potrošnje u SAD-u, jutros je ostao više-manje stabilan u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolarom se tako trgovalo po 110,74 jena.

Među gubitnicima su još bili i australski i kanadski dolar prema svome američkom imenjaku, ponajprije pogođeni padom cijena željezne rudače.

Najnovija kretanja na valutnim tržištima, po ocjeni analitičara, crpe podršku iz izjava dužnosnika američke središnje banke, uključujući predsjednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kaplana i predsjednika ogranka u Chicagu Charlesa Evansa, koje su ponovno u fokus vratile izglede za daljnje povećanje kamatnih stopa.

"Očito moramo i dalje imati na umu da u ovoj godini slijede još najmanje dva povećanja kamatnih stopa i da još ima potencijala da se iduće povećanje dogodi u lipnju", kazao je valutni analitičar CIBC-a Jeremy Stretch.