SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija tečaja dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.04.2018. - 18:19:47
LONDON - Na valutnim se tržištima tečaj dolara u četvrtak stabilizirao prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, poduprt oporavkom cijena dionica na američkim burzama i ublaženim strahovima od američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao 0,2 posto, na 90,32 boda, najviše razine u dva tjedna, jer su ulagači manje zazirali od rizičnijih investicija nakon što su dionice na Wall Streetu u srijedu tijekom kasnijeg trgovanja nadoknadile dio ranijih gubitaka.

Euro je u sličnom postotku oslabio prema dolaru, na 1,2232 dolara. Američka valuta istodobno je ojačala i 0,3 posto prema japanskoj, na 107,07 jena.

Ulagači pozorno prate razvoj situacije na američko-kineskom trgovinskom planu, posebno nakon što je Peking u srijedu predložio carine na uvoz niza američkih proizvoda, uključujući soju, zrakoplove, automobile, govedinu i kemijske proizvode.

Jenu je cijena porasla jer ulagačima postaje privlačniji za ulaganja u vremenima većih tržišnih previranja, a povod je bio pad cijena dionica na američkim tržištima u prvom odgovoru tržišta na kinesku odluku o nametanju carina na uvoz roba iz SAD-a.

No, kasnije tijekom dana američkim dionicama podršku je pružila izjava ekonomskog savjetnika predsjednika Donalda Trumpa da američka vlada vodi pregovore s Kinom, a ne trgovinski rat.

"Trgovinski bi rat ulagačima mogao biti najveći rizik nakon što je Kina uzvratila protumjerama na uvoz američkih roba, no trebao bi se jače zahuktati da bi se pretočio na valutna tržišta", kazao je Viraj Patel, valutni analitičar u banci ING.

Trgovci valutama podijeljeni su oko toga bi li spor dvaju najvećih gospodarstava imao većeg utjecaja na američku valutu, a i ako se to dogodi, hoće li je poduprijeti, ili pak naštetiti.

Dolar je u prethodnih pet dana trgovanja tri dana bio na gubitku prema jenu, a od početka godine u minusu je tako više od pet posto. Nadalje, prema švicarskom franku, također važnoj valuti-utočištu u vrijeme geopolitičkih i napetosti na ekonomskom planu, od početka je godine oslabio oko 1,4 posto.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.