SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Stabilizacija tečaja eura; investitori brzo zanemarili vijesti iz Njemačke
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.11.2017. - 16:03:25
LONDON - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima stabilizirao nakon vala prodaja, koje su ulagači poduzeli zbog vijesti o prekidu pregovora u Njemačkoj o sastavljanju tročlane koalicijske vlade.

Euro je u trgovanju na azijskim tržištima nakratko skliznuo 0,5 posto prema dolaru, na 1,1722 dolara. Jutros se, pak, na londonskom tržištu njime trgovalo po 1,1802 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak i ispod najviše razine u mjesec dana, od 1,1862 dolara, koliko je nakratko dosegnuo sredinom prošloga tjedna.

Europska valuta oslabila je i 0,8 posto prema japanskoj u azijskom trgovanju, na 131,16 jena, najniže razine od sredine rujna. U kasnijem se trgovanju euro stabilizirao na 132,33 jena, što znači da je ojačao gotovo jedan posto prema jenu.

Dolar je također oslabio prema jenu, za kojim potražnja obično raste kad nastupe neizvjesna vremena, i nakratko skliznuo na najniže razine u mjesec dana. No, kasnije se stabilizirao na 112,05 jena, što znači da je plusu blagih 0,1 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Ulagači su se relativno brzo oglušili na vijest o prekidu pregovora u Njemačkoj o sastavljanju vladajuće koalicije. Takav razvoj situacije doveo je Njemačku u političku krizu koja među ulagačima izaziva zabrinutost da bi moglo doći do novih izbora ne uspije li kancelarka Angela Merkel sastaviti manjinsku vladu.

"Moguće je da su sudionici tržišta rekli da su, općenito gledano, manjinska vlada ili daljnji koalicijski pregovori u redu sve dok gospodarstvo raste", napisao je u bilješci klijentima makroekonomist Societe Generalea Kit Juckes.

Mnogi analitičari očekuju relativno miran tjedan na globalnim tržištima s obzirom na obilježavanje Dana zahvalnosti u SAD-u u ovome tjednu.

Valutni analitičari u banci ING u kratkoj bilješci klijentima poručuju da, s obzirom na praznike povodom Dana zahvalnosti u SAD-u i malo gospodarskih vijesti na kalendaru za skupinu 10 najvećih gospodarstava svijeta G10, globalna tržišta mogu također uzeti predah i prepustiti se relativno mirnom tjednu.