SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Stabilizirani tečajevi najvažnijih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.08.2018. - 15:35:48
LONDON - Na svjetskim deviznim tržištima početak prošloga tjedna obilježili su veliki potresi zbog turske valutne krize, no do kraja tjedna tečajevi najvažnijih valuta su se stabilizirali, a većina investitora u očekivanju je što će donijeti sastanak kineske i američke delegacije o trgovini, najavljen za idući tjedan.

Protekloga tjedna dolarov indeks, koji mjeri kretanje tečaja američke valute prema košarici šest ostalih svjetskih valuta, blago je ojačao u odnosu na tjedan ranije, za 0,02 posto, na 96,327 bodova.

„Početak tjedna obilježila je značajna averzija prema riziku zbog straha oko širenja turske valutne krize, no sad se čini da je ta averzija popustila", opisuje raspoloženje na deviznim tržištima potkraj tjedna Karl Schamotta, strateg pri Cambridge Global Payments.

Potonuće turske lire i zbrinutosti oko zdravlja kineskog gospodarstva početkom tjedna snažno su pritisnula valute država u razvoju, što je dalo vjetar u leđa dolaru.

No, turska lira, nakon što je u ponedjeljak pala na povijesno nisku razinu od 7,24 lire za dolar, ponešto se oporavila – tjedan je završila na 6,01 liri za dolar.

Podršku oporavku tečaju turske lire dalo je obećanje Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Tursku.

Ipak, investitori su i dalje na oprezu zbog američkog upozorenja Turskoj da može očekivati nove gospodarske sankcije ako ne oslobodi američkog pastora Andrewa Brunsona.

Lira je od početka godine potonula 35 posto prema dolaru zbog pogoršanja odnosa dviju NATO saveznica, ali i zabrinutosti investitora oko utjecaja turskog predsjednika Tayyipa Erdogana na monetarnu politiku zemlje. U međuvrEmenu, S&P i Moody's snizili su Turskoj kreditni rejting za jedan stupanj.

Tečaj eura, pak, nije se znatnije promijenio u odnosu na tjedan ranije, završivši u petak trgovanje na 1,14 dolara.

Potporu mu je dala najava kineskog ministarstva trgovine da će kineska delegacija sudjelovati u idućoj rundi trgovinskih pregovora s američkom stranom u Washingtonu krajem kolovoza.

Posljednja runda trgovinskih razgovora između dvije gospodarske sile održana je početkom lipnja. Iako tijekom prethodnih runda razgovora nije bio postignut neki veći napredak, Bijela kuća je 3. kolovoza priopćila da je SAD otvoren za daljnje razgovore s Kinom o tome kako riješiti trgovinske napetosti.

„Iako šanse za povijesni dogovor s tih pregovora na nižoj razini baš i nisu za velike, sam susret mogao bi biti pozitivni koraK prema popuštanju trgovinskih napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva", ističe Lukman Otunuga, analitičari u brokerskoj kući FXTM.

Tečaj jena također se ustabilio prema dolaru, završivši tjedan na 110,49 jena, što je 0,3 posto više nego u tjednu ranije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.