SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLABO
 
Stagnacija dobiti Metroa u prvom fiskalnom kvartalu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2018. - 15:28:24
BERLIN - Njemački trgovački lanac Metro izvijestio je u utorak o stagnaciji prihoda i dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju, napominjući da su im kočnica bili slabiji rezultati u ruskom ogranku i nepovoljan utjecaj valutnih tečajeva.

U prvom je fiskalnom tromjesečju njemačka tvrtka zabilježila dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) u visini 608 milijuna eura, na razini istog razdoblja godine ranije.

Prihodi su im također stagnirali i iznosili su 10,1 milijardu eura. U poslovanju s veleprodajom prihodi su također gotovo stagnirali, na 8,1 milijardu eura, pri čemu u Metrou posebno izdvajaju nepovoljne valutne tečajeve u Turskoj i Kini.

Najviše su u tom dijelu poslovanja pali prihodi u ruskom ogranku, za 10,1 posto. EBITDA je u ruskom ogranku smanjena potonula 11 posto, na 108 milijuna eura.
Rusija inače generira značajan dio dobiti grupe.

U matičnoj Njemačkoj EBITDA je u poslovanju s veleprodajom stagnirala na 66 milijuna. Prihodi su porasli 1,6 posto, na 1,35 milijardi eura.

U hipermarketima Real EBITDA je gotovo je udvostručena i iznosila je 99 milijuna eura, nakon što je u prethodnoj godini bila pogođena troškovima restrukturiranja.
U Metrou su potvrdili važeće procjene blagog rasta prihoda i poslovnoj 2017/18. godini i 10-postotnog rasta EBITDA ako se isključi doprinos transakcija s nekretninama.