SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Stagnacija indeksa na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.07.2017. - 09:24:14
TOKIO - Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica stabilne, dok se vrijednost dolara blago odmaknula od najnižih razina u 13 mjeseci uoči odluka čelnika američke središnje banke.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Podršku azijskim tržištima pruža jučerašnji rekordni doseg S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je niz američkih kompanija izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Pozitivno na tržišta utječe i daljnji rast cijena nafte, već treći dan zaredom, jer su jučer objavljeni podaci pokazali da su zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u prošloga tjedna oštro pale.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1 posto, na 48,35 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 50,60 dolara.

Ipak, ulagači su oprezni jer će danas biti objavljene odluke čelnika američke središnje banke, nakon njihove dvodnevne sjednice.

S obzirom da rast američkog gospodarstva nije baš impresivan, a da je stopa inflacije ispod ciljanih razina središnje banke, analitičari procjenjuju da Fed neće biti previše agresivan u najavama u vezi smanjenja bilanci i povećanja kamatnih stopa.

"Na tržištima dionica prevladava stav da Fed nije u prevelikoj žurbi po pitanju normalizacije monetarne politike. Stoga tržišta vjerojatno neće previše reagirati na odluke Feda ako budu u skladu s tim očekivanjima", kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

U očekivanju odluka Feda, i na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu se vrijednost dolara blago odmaknula od najnižih razina u 13 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kreće oko 94,05 bodova, nedaleko 93,82 boda, najniže razine od lipnja 2016. godine na koju je skliznuo u ponedjeljak.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 111,95 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 111,05 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je cijena eura skliznula na 1,1640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1655 dolara.