SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Stagnacija indeksa na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.06.2017. - 09:23:13
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu su cijene dionica u zdravstvenom sektoru porasle, dok su u financijskom i potrošačkom pale.

Dow Jones oslabio je 0,06 posto, na 21.397 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 2.434 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,04 posto, na 6.236 bodova.

Najviše su jučer porasle, 1 posto, cijene dionica u zdravstvenom sektoru, pri čemu je S&P indeks tog sektora dosegnuo rekordnu razinu peti dan zaredom.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti prijedlog republikanaca o novom zdravstvenom zakonu kojim bi se nadomjestio nekadašnji tzv. ′Obamacare′ i kojim se ograničavaju sredstva za zdravstvo te poticaji za privatno osiguranje siromašnijih.

Premda nije jasno može li ovaj prijedlog zakona dobiti podršku u Kongresu, ulagači su pozitivno reagirali.

"Mislim da je prvotni prijedlog darežljiviji i pozitivniji za industriju nego što se očekivalo", kaže Jeff Jonas, portfelj menadžer u Gabelli Fundsu.

S druge strane, jučer su pale cijene dionica u bankarskom sektoru jer ulagači nisu htjeli riskirati uoči objave rezultata godišnjeg testa na ′stres′ koji je Fed proveo u najvećim bankama.

Bankarski je sektor oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u sektoru proizvođača roba za široku potrošnju pale za 0,7 posto.

Oslabio je i energetski sektor, za 0,1 posto.

U posljednja tri dana taj je sektor izgubio 3,5 posto, što je posljedica pada cijena nafte na najniže razine u deset mjeseci jer se ulagači plaše da će pozitivni efekti OPEC-ova dogovora o smanjenju proizvodnje ′crnog zlata′ biti anulirani zbog povećane proizvodnje u SAD-u i nekim drugim velikim svjetskim proizvođačima.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 7.439 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,15 posto, na 12.794 boda, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.281 bod.