SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Stagnacija indeksa na Wall Streetu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.07.2017. - 09:27:28
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, pri čemu su cijene dionica u zdravstvenom sektoru pale, dok su u uslužnom i potrošačkom porasle.

Dow Jones oslabio je 0,04 posto, na 21.629 bodova, a S&P 500 0,01 posto, na 2.459 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,03 posto, na 6.314 bodova.

U mirnom trgovanju najviše su jučer pale, za 0,3 posto, cijene dionica u zdravstvenom sektoru jer je ulagače na oprez navela vijest da će Senat odgoditi razmatranje novog prijedloga zakona o zdravstvenoj skrbi.

"Mislim da treba pričekati da se na zdravstvenom zakonu osuši tinta kako bi ulagači više igrali na taj sektor", kaže Eric Ormsby, direktor u tvrtki Alcosta Capital Management.

S druge strane, najviše su jučer porasle, za 0,4 posto, cijene dionica u uslužnom sektoru, a slijedio je potrošački s rastom od 0,26 posto.

U fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija, od kojih se neke ugodno, a neke neugodno iznenadile.

Tako je zbog slabijih nego što se očekivalo financijskih rezultata cijena dionice fonda BlackRock pala više od 3 posto, dok je dionica Netflixa poskupila više od 8 posto, zahvaljujući snažnom rastu broja pretplatnika te kompanije koja nudi televizijski i filmski program na internetu.

Na početku sezone objava poslovnih izvješća analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na oprez ulagača uoči vala poslovnih izvješća kompanija ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 5,2 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,35 posto, na 7.404 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.587 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.230 bodova.