SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISAK
 
Standard & Poor's najavio mogućnost snižavanja rejtinga Katalonije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.10.2017. - 14:56:20
PARIZ - Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's (S&P) objavila je da razmatra mogućnost smanjenja rejtinga Katalonije u iduća tri mjeseca zbog eskalacije napetosti u odnosima s Madridom nakon referenduma o neovisnosti.

"S&P je rejtinge autonomne pokrajine Katalonije stavio na razmatranje, uz negativne izglede. Politički sukob katalonske vlade sa središnjom španjolskom vladom eskalirao je nakon referenduma 1. listopada o neovisnosti pokrajine", dodaje se u priopćenju S&P-a, objavljenom u srijedu.

Postoji rizik da bi eskalacija mogla naštetiti koordinaciji i komunikaciji između dviju vlada, koje su ključne kako bi Katalonija bila u stanju servisirat dugove u potpunosti i na vrijeme, drže u S&P-u.

Stoga su odlučili staviti na razmatranje važeće katalonske rejtinge "B%2B/B" radi eventualnog sniženja a očekuju da će postupak privesti kraju unutar iduća tri mjeseca.

U najvećoj političkoj krizi u više desetljeća Katalonija je u nedjelju održala referendum o neovisnosti unatoč zabrani vlade u Madridu. Slike policijskog nasilja prema nenaoružanim Kataloncima koji su izašli na referendum izazvale su veliku zabrinutost širom svijeta, podsjeća AFP.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.