SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIGNALI
 
Staničić: Očekujemo velike poraste dolazaka američkih, britanskih i kineskih turista
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.11.2017. - 16:41:00
Zadnja izmjena: 06.11.2017. - 20:19:21
LONDON - Hrvatska iduće godine može očekivati 10 do 15 posto više britanskih turista u odnosu na 800 tisuća koji su došli ove godine, jer će im biti ponuđeno više letova i izvansezonskih programa, poručili su ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić nakon sastanaka s touroperatorima i avioprijevoznicima na Svjetskoj turističkoj burzi WTM.

Na 38. izdanju te burze koja je u ponedjeljak otvorena u Londonu, među više od 5.500 izlagača iz više od 180 zemalja do 8. studenog se predstavlja i Hrvatska na čelu s HTZ-om, na čijem štandu izlaže 25 tvrtki i turističkih zajednica.

Već prvog dana burze svi hrvatski izlagači vode dosta razgovora s britanskim i drugim partnerima, a svima je zajedničko očekivanje rasta prometa iz Velike Britanije iduće godine.

"Zadrži li i pojača kvalitetu, na čemu se radi, ne treba strahovati za rast turističkog prometa od 3 do 5 posto", istaknuo je pred hrvatskim novinarima na WTM-u ministar Cappelli, uz napomenu da su to zapravo konzervativne prognoze.

"Nastavimo li takvim ritmom vrlo je izvjesno ostvarenje strategijom definiranih oko 14 milijardi eura od turizma u 2020.", rekao je Cappelli.

Komentirajući ovogodišnjih 26 posto više dolazaka i noćenja s britanskog tržišta, kazao je da to nije slučajno nego rezultat aktivnosti na tom tržištu, a planski se nastavlja i dalje, pa bi se tako primjerice milijun turista s tog tržišta moglo očekivati u 2019., a moguće i ranije, čemu bi trebale pridonijeti nove aviolinije.

"Snažno ćemo raditi na britanskom, ali i drugim tržištima, jer ni konkurencija ne miruje", rekao je Cappelli.

Zbog boljeg povezivanja otoka trajektima i u zimskom vremenu, najavio je kako će predložiti uvođenje dviju sezona: od Uskrsa do 1. studenoga i od 1. studenoga do Uskrsa. HTZ je spreman financijski pomoći te linije, dodao je.

Vjeruje da će do lipnja iduće godine u saborskoj proceduri biti zakoni o turističkim zajednicama, članarini i boravišnoj pristojbi, pri čemu bi se njen određeni postotak koristio za ulaganje u sigurnost boravka turista u Hrvatskoj.

Cappelli i Staničić naglašavaju velik interes britanskih i drugih partnera za poslovanje s Hrvatskom, pri čemu Staničić izdvaja drugog po veličini britanskog touroperatora i avioprijevoznika Jet2 koji za iduću najavljuje oko 15 posto turista više nego ove godine, te više letova za Split i Dubrovnik i više rotacija u sezoni.

"Za 2019. Jet2 najavio je letove od veljače do studenoga, a i drugi touroperatori zakupljuju krevete i dvije-tri godine unaprijed, jer je Hrvatska nova destinacija koju Britanci vole i u koju želi ići ne samo ljeti i ne samo na more", kazao je Staničić.

Osim britanskih, najavio je moguće veliko povećanje dolazaka kineskih turista te iz SAD-a i Kanade.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.