SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVITETI
 
Stiže kineski digitalni novac
Autor/izvor: SEEbiz / Vidi.hr
Datum objave: 11.08.2019. - 18:28:53
PEKING - Kineska narodna banka objavila je da se njezin virtualni novac "može nazvati dovršenim", što znači da bi se uskoro mogao naći u optjecaju.

Treba reći da njihov, nazovimo ga tako, ChinaCoin, neće biti klasična kriptovaluta, jer ga je razvila Kineska narodna banka uz potporu komercijalnih kineskih banaka, pa ne funkcionira kao bitcoin i slične digitalne valute, mada kažu da se djelomično oslanja na sustav blockchaina.

Drugim riječima, mada je Kineska narodna banka najavila svoju digitalnu valutu kao veliku stvar za novčane transakcije u Kini, to ne znači da će ju stvarati "rudari" i osiguravati algoritmi koji će joj jamčiti neovisnost, već će se raditi o digitalnom novcu koji će emitirati banke pod kontrolom državnog aparata, na potpuno isti način kao što u opticaj puštaju Yuan, samo što ga neće tiskati.

Obzirom na prilično veliku blokadu informacija koje dolaze iz Kine, detalji o ovom digitalnom novcu još uvijek nisu poznati, dok se razlog ovog poteza Kineske narodne banke traži o nezadovoljstvu dijela kineske ekonomije zbog "poremećaja na novčanom tržištu koji uzrokuju kriptovalute", odnosno spekulanti koji njima trguju. Naravno, drugi razlog je u nastojanju Pekinga da razvije sustav digitalnog novca koji može kontrolirati te i na taj način smanji ovisnost o stranim tehnologijama.