SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UVJETI
 
Što donose subvencionirani stambeni krediti?
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 29.08.2017. - 11:34:36
ZAGREB - Počev od 4. rujna, kad će Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objaviti javni poziv, građani mlađi od 45 godina koji ne posjeduju nekretninu, ili posjeduju jednu nekretninu, a žele veću, moći će se prijaviti za subvencioniranje stambenog kredita u kojem će im država kroz prve četiri godine otplate kredita plaćati polovicu mjesečne rate. 

Na raspolaganju je 35 milijuna kuna pa će APN subvencije odobravati do »isteka zaliha«, odnosno dok bude imala novaca, pri čemu se očekuje da će na ovaj način biti kupljeno oko 1.500 nekretnina, bilo starih ili novih.

APN je subvencioniranje dogovorio s ukupno deset banaka koje su građanima spremne ponuditi kredite uz efektivnu kamatnu stopu od najmanje 3,04 do najviše 3,75 posto, što je i najveća dozvoljena kamata u ovom programu. Ta će se kamata plaćati kroz prve četiri godine otplate, nakon čega u iduće dvije godine također ne smije poskupjeti za više od deset posto. Krediti će biti nuđeni i u eurima i u kunama, pri čemu će najnižu kamatu u eurima nuditi HPB, od 3,04 posto, a u kunama PBZ, od 3,35 posto, piše Novi list.

Nakon HPB-a, najjeftiniji će euro kredit biti kod OTP-a i Splitske banke, uz kamatu od 3,14 posto pa, na trećem mjestu, kod PBZ-a, od 3,15 posto, dok će poslije PBZ-a, najpovoljniji kredit u kunama nuditi Erste banka, od 3,47 posto efektivne kamatne stope pa Karlovačka banka, čija će EKS iznositi 3,49 posto. Jeftinije kredite od komercijalnih nudit će još Podravska banka, ZABA, Raiffeisen banka i Istarska kreditna banka Umag. Bilo je još zainteresiranih banaka te jedna stambena štedionica, koje su se natjecale za sudjelovanje u programu, no nudile su više od zakonski dozvoljenih 3,75 posto EKS-a.

Subvencije će biti odobravane prema vremenu zaprimanja, dakle »tko prvi, njegova djevojka«, dok se ne potroši 35 milijuna kuna namijenjenih subvencioniranju. U slučaju više istodobno podnesenih zahtjeva građana, prednost će imati oni s manjim iznosom traženog kredita.

Država će kroz prve četiri godine otplate kredita plaćati polovicu iznosa rate, kazao je jučer ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Dobije li obitelj tijekom tog razdoblja i prinovu, bilo da je riječ o biološkom ili posvojenom djetetu, subvencija se produljuje za još dvije godine, što znači da će ovo biti i demografska mjera. Ako podnositelj zahtjeva ima invaliditet veći od 50 posto, subvencija se produžava za godinu dana, na ukupno pet.

Pravo na subvencionirani kredit imat će hrvatski državljani ne stariji od 45 godina koji, jednako kao ni njihovi bračni ili izvanbračni partneri, odnosno neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće. U tom će slučaju manju nekretninu morati prodati u roku dvije godine od dobivanja subvencioniranog kredita, a ukoliko to ne učine, kredit će morati vratiti.

Subvencioniranim kreditom moći će se kupiti stan ili kuća, neovisno o starosti, no uz uvjet da imaju uporabnu dozvolu, odnosno potvrdu da je nekretnina sagrađena prije 1968. godine, ako je takav slučaj. Jednako tako, kredit će biti moguće dobiti za gradnju kuće ako je već ishođena građevinska dozvola i čija cijena, jednako kao u slučaju kupovine stana, ne prelazi 1.500 eura po kvadratu. Odobravat će se krediti čiji iznos ne prelazi 100.000 eura ukupno te na rok otplate od najmanje 15 godina. Cijena stana/kuće koji se kupuju odnosno grade može biti i veća, ali država u tom slučaju neće subvencionorati razliku od sto tisuća eura naviše.

Objavljen popisOglas za subvenciju bit će objavljen ovih dana u javnim glasilima i u Narodnim novinama, pri čemu će se prvi zahtjevi iz banaka moći u APN poslati 4. rujna. To znači da će prvi tamo stići i već odobreni krediti u bankama koji su čekali primjenu novog zakona, odnosno puštanje subvencija u »promet«.

Nakon što oglas bude objavljen, zahtjev za subvencioniranjem predavat će se u odabranoj banci, čiji je popis APN jučer objavio na svojim stranicama www.apn.hr. Uz presliku osobnih dokumenata, predavat će se predugovor, odnosno ugovor o kupoprodaji stana ili kuće, preslika zemljišnoknjiškog izvatka, akta za građenje ili uporabna dozvola; javnobilježnička izjava da predavatelj zahtjeva u vlasništvu nema stan ili kuću, odnosno ima samo jednu nekretninu, kao i javnobilježnička ovjerena izjava bračnog odnosno izvanbračnog druga/neformalnog partnera da u vlasništvu nema drugu nekretninu.

U roku osam dana od podnesenog zahtjeva banka treba donijeti odluku o ispunjavanju kriterija te dokumentaciju šalje APN-u, koji zatim odluku o subvenciji donosi nakon što utvrdi da su za to ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare odgovorio ministar Štromar, pregovori države s bankama pokazali su da su kreditne institucije spremne i u mogućnosti građanima ponuditi jeftinije kredite od onih na tržištu pa se nada da će takvih kredita biti i u njihovoj komercijalnoj ponudi.

Pravila igre

- država plaća polovicu mjesečne rate prve četiri godine, odnosno još dvije ako obitelj (ili samohrani roditelj) dobije prinovu odnosno posvoji dijete, odnosno još godinu dana ako nositelj kredita ima invaliditet veći od 50 posto
- za subvencioniranje se mogu prijaviti obitelji, ali i samci te samohrani roditelji
- subvencioniraju se krediti od najviše 100.000 eura i na rok otplate ne manji od 15 godina
- nije predviđeno subvencioniranje kredita za kupnju stana, odnosno kuće u izgradnji, budući da nemaju uporabnu dozvolu
- subvencija se neće plaćati za adaptaciju nekretnine
- subvencionirana nekretnina može se prodati no u tom slučaju se kredit proglašava dospjelim u cijelosti i treba vratiti cjelokupni iznos subvencije. Iznos subvencije nije potrebno vratiti ako se kredit proglašava dospjelim po isteku dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita, niti ako se stan ili kuća prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće