SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MONETARNA POLITIKA
 
Što donosi daljnje monetarno popuštanje ECB-a?
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 14.09.2019. - 09:29:09
ANALIZA - Na svom prekjučerašnjem zasjedanju, Europska središnja banka je, u skladu s očekivanjima, usvojila nove mjere za daljnje monetarno popuštanje. 

Navedeni splet mjera uključuje smanjenje depozitne kamatne stope sa -0,4% na -0,5%, dok su glavna stopa refinanciranja i stopa graničnog refinanciranja ostale nepromijenjene (na 0,0% odnosno 0,25%). Nadalje, negativna depozitna kamatna stopa više se neće primjenjivati na sav višak likvidnosti središnje banke već samo određenu količinu viška likvidnosti putem „“sustava razvrstavanja“ (tiered deposit rate) što će naknadno biti detaljnije objavljeno i pojašnjeno.

Referentne kamatne stope će ostati na trenutnim ili nižim razinama sve dok se stopa inflacije ne približi ciljanoj razini ECB-a (2%) i ne vidi da je dinamika temeljne inflacije dosljedno u skladu s tim kretanjem.

ECB je najavila i nastavak programa mjesečnog otkupa vrijednosnih papira (Asset Purchase Programme, APP), u prosjeku 20 mlrd. eura mjesečno, počevši od 1. studenog 2020. Očekuje se kako će program otkupa obveznica završiti malo prije nego što ESB počne s povećanjem referentnih kamatnih stopa.

Kamatna stopa na dugoročne strukturne operacije (TLTRO-III) bit će smanjenja za 10 baznih bodova tako da će ona sada odgovarati prosječnoj glavnoj stopi refinanciranja koja se primjenjuje u razdoblju TLTRO-a. Za banke koje povećavaju svoje volumene zajmova iznad određene referentne vrijednosti kamatna stopa će odgovarati prosječnoj depozitnoj kamatnoj stopi za vrijeme trajanja TLTRO-a. Nadalje, dospijeće TLTRO-a povećava se na tri godine (prethodno dvije godine).

Kao reakcija na sastanak i nove odluke ECB-a prinosi na njemačke državne obveznice su pali, a euro je deprecirao u odnosu na dolar. Neupitno je kako se ECB novim mjerama obvezala na ekspanzivnu monetarnu politiku još dulje vremensko razdoblje. Nadalje, ne može se isključiti mogućnost daljnjeg smanjenja depozitne kamatne stope u narednim mjesecima. U tjednima pred nama očekujemo kako će kamatne stope na novčanom tržištu (Euribor) ostati nepromijenjene.

„Stupnjevita“ depozitna kamatna stopa (tiered deposit rate) neće umanjiti učinak ovog instrumenta na financijsko tržište. S obzirom na dogovoreno sniženje depozitne kamatne stope i nastavak programa otkupa obveznica ne očekujemo značajniji rast prinosa na njemačke državne obveznice ili eurske swap rates u jednogodišnjem horizontu.