SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORTFELJ
 
Što Valamar Riviera dobiva preuzimanjem Hotela Imperial?
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.07.2016. - 09:45:17
ANALIZA - Turistička kompanija Valamar Riviera jedina je Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) dostavila valjanu obvezujuću ponudu za kupnju 50,08 posto državnih dionica u rapskoj hotelskoj tvrtki Imperial, za što je ponudila 260,8 milijuna kuna ili gotovo 900 tisuća kuna više od početno tražene cijene.
O predaji te ponude Valamar Riviera izvijestila je i Zagrebačku burzu navodeći da su "s AZ obveznim mirovinskim fondom zaključili ugovor o suradnji kojim uspostavljaju odnos zajedničkog djelovanja spram društva Imperial Rab".

Ističući zadovoljstvo pristiglom ponudom zbog ponuđene veće cijene u odnosu na prijašnja dva natječaja (kroz prošle skoro tri godine), kada se za dionice Imperiala tražilo 782,35 po dionici, odnosno 249 milijuna kuna za cijeli portfelj, iz CERP-a naglašavaju da će njihove stručne službe idućih dana izvršiti detaljnu analizu ponude Valamara.

Informacija je u katapultirala tržišnu vrijednost Hotela Imperial (ZSE:HIMR-R-A) za trećinu u samo tri dana.

Gledajući rezultate Hotela Imperial na kraju prvog tromjesečja ove godine možemo vidjeti da cijena dionice koju traži Vlada implicira 13,5x EV/EBITDA i 31x P/E. To se temelji na EBITDA od 49,9 milijuna kuna i neto dobiti od 16,7 milijuna kuna (operativni su prihodi rasli na 128 milijuna kuna). Usporedbe radi, Valamar Riviera imala je lani prihode od 1,3 milijarde kuna, EBITDA od 423 milijuna kuna i dobit od 105,5 milijuna kuna.

Uspije li Valamar Riviera u svjojoj namjeri, njegov će se portfelj povećati za četiri hotela (661 soba), dva resorta (554 sobe) te dva kampa (kapaciteta 5.000 ljudi).

Valamar Riviera jedna je od vodećih turističkih kompanija u Hrvatskoj koja u 25 hotela i ljetovališta te 13 kampova može dnevno primiti do 48.000 gostiju. Ujedno su i među najvećim ulagačima u hrvatski turizam s ukupno 2,6 milijarde kuna uloženih u proteklih 12 godina, a i njihova dionica je, kako sami kažu, jedna od najlikvidnijih na službenoj kotaciji Zagrebačke burze s tržišnom kapitalizacijom od 3,1 milijardu kuna.

AZ obvezni mirovinski fondovi značajni su dioničari Arenaturista, Plave lagune, Ilirije i drugih turističkih kompanija koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi.