SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Stopa nezaposlenosti prvi put u osam mjeseci premašila 10%
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 26.02.2019. - 09:19:35
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, stopa registrirane nezaposlenosti u siječnju je po prvi put nakon osam mjeseci ponovno premašila 10% te je iznosila 10,3%. 

Očekivano, na mjesečnoj razini je došlo do pogoršanja stope nezaposlenosti (za 0,7pb), na što su prethodno upućivali i podaci HZZ-a o broju nezaposlenih u siječnju, čiji je broj na mjesečnoj razini porastao za 9.915 osoba odnosno 6,7%. Pri tome se rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini nastavio četvrti mjesec za redom.

Međutim, istovremeno je na godišnjoj razini nastavljen pozitivan trend u kretanju pokazatelja nezaposlenosti te je stopa registrirane nezaposlenosti za 2,2 postotna boda niža u usporedbi s istim mjesecom 2018. Premda ohrabrujući podatak, ipak nije u potpunosti odraz strukturnih poboljšanja (poput rasta zapošljavanja). Naprotiv, dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima. Naime, razmjerno visok udio izlazaka iz evidencije nezaposlenih nije temeljen na zapošljavanju (u 2018. 29% izišlih iz evidencije nezaposlenih izašli su radi nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije i nejavljanja te ostalih razloga sugerirajući da dio nezaposlenih odlazi u neaktivnost, a dio odlazi u inozemstvo).

U ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnog godišnjeg trenda u kretanju (ne)zaposlenosti, no pritom je važno naglasiti još uvijek prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada, poput neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom te nisku razinu zaposlenosti. Obzirom na odlične rezultate u turizmu u 2018. (osobito u pred i post sezoni), u iščekivanju još jedne iznimno uspješne turističke sezone i u mjesecima pred nama očekujemo da će nastavak poboljšanja na tržištu rada već u predsezoni ispuniti očekivanja.