SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Stopa registrirane nezaposlenosti u studenome 9,4%
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 04.01.2019. - 10:15:07
ANALIZA - U skladu s očekivanjima i rastom broja nezaposlenih osoba u studenom, posljednja objava DZS-a o kretanju registrirane stope nezaposlenosti potvrdila je nastavak njenog rasta na mjesečnoj razini. 

Iako je u studenom 2018. stopa nezaposlenosti uz mjesečni rast za 0,3 postotna boda iznosila 9,4%. Ovakva kretanja uobičajena su za posljednje mjesece u godini pa je tako u listopadu i studenom zabilježen njezin rast.

Porast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini odraz je sezonskih kretanja na tržištu rada. Naime, povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih povećao se broj evidentiranih nezaposlenih osoba. Tako je u odnosu na listopad broj nezaposlenih povećan je za 3,7%, odnosno 5.240 osoba čime je drugi mjesec za redom nastavljen rast broja nezaposlenih osoba na mjesečnoj razini. Uz rast broja nezaposlenih osoba uz istovremeno smanjenje aktivnog stanovništva povećao omjer broja nezaposlenih u aktivnom stanovništvu. Broj aktivnog stanovništva je uz mjesečni i godišnji pad (-0,3% odnosno -2,4%) iznosio 1,560 milijuna.

Studeni 2017. također je zabilježio mjesečni porast stope nezaposlenosti za 0,5 postotnih bodova, ali na razinu od 11,8%, što znači da je u studenom 2018. zabilježen pad stope nezaposlenosti za 2,4 postotnih bodova na godišnjoj razini.

Smanjenje stope nezaposlenosti na godišnjoj razini odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na pad broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak smanjenja broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-21,9%) broj aktivnog stanovništva zabilježio je godišnju stopu pada od 2,4%.

Iako kod podataka o ukupnom broju zaposlenih postoje značajna odstupanja kod privremenih u odnosu na konačne podatke razvidno je da dvoznamenkaste godišnje stope pada broja nezaposlenih s jedne strane ne prate isto tako povećanje zaposlenosti s druge strane. Naime, privremeni podaci za studeni 2018. u odnosu na revidirane konačne podatke iz 2017. ukazuju na smanjenje broja zaposlenih na godišnjoj razini (-0,2%). Međutim, s obzirom na spomenuta značajna odstupanja za točne promjene kretanja broja zaposlenih na godišnjoj razini treba pričekati objavu konačnih podataka o zaposlenima u 2018.

U skladu s povijesnim trendovima definiranim sezonskim kretanjima i u narednim se mjesecima može se očekivati porast stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini, čije bi smanjivanje trebalo započeti u veljači ili ožujku ove godine. Naime, iako se stopa nezaposlenosti u 2018. kretala na izuzetno niskim povijesnim razinama, nezaposlenost i dalje obiluje nizom strukturnih slabosti te je kretanje broja nezaposlenih odnosno stope nezaposlenosti uglavnom određeno sezonskim kretanjima na tržištu rada (prvenstveno poslovi vezani za turizam). Promatrano na godišnjoj razini kontinuirani trend pada broja nezaposlenih traje od travnja 2014. zadržavajući stopu nezaposlenosti na niskim razinama što nije moguće jednoznačno tumačiti kao značajno poboljšanje na tržištu rada odnosno povećanje zaposlenosti.

Naime, redovito visok udio izlazaka iz evidencije koji nije temeljen na zapošljavanju već je djelomično odraz i emigracijskog trenda što rezultira istovremenim padom zaposlenosti i nezaposlenosti.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.