SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Strahovanja od naglog povećanja opskrbe spustila cijene nafte prema 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2018. - 17:05:59
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara pod utjecajem rekordne američke proizvodnje koja je potpirila strahovanja od naglog povećanja globalne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela tako smanjena za 64 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,17 dolara. U četvrtak je pala 70 centi, na najniže razine na zatvaranju od 20. prosinca.

Na američkom je tržištu barel danas pojeftinio 90 centi, na 60,25 dolara, nakon što je jučerašnje trgovanje zaključio u minusu 64 centa, na najnižim razinama od 2. siječnja.

Cijene barela na oba su tržišta tako pale za više od devet posto u odnosu na najviše razine u ovoj godini, koje su se nakratko bile dosegnule potkraj siječnja. Nafta bi na londonskom tržištu tako tjedan mogla završiti s padom cijene od preko šest posto, najvećim od travnja prošle godine, a na američkom, od gotovo osam posto, najvećim od prošlogodišnjeg ožujka.

"Sada je bolno jasno trgovcima koji su računali s rastom cijena da uzlet u prvim tjednima ove godine nije bio opravdan", kazao je analitičar PVM Oil Associatesa Stephen Brennock u bilješci.

Pritiske na slabljenje cijena izaziva rekordna američka proizvodnja, od oko 10,25 milijuna barela dnevno u prošlom tjednu, prema podacima američke uprave za energetiku. Pritiscima su pridonijele i vijesti o brzom otklanjaju poteškoća u radu ključnog naftovoda u području Sjevernog mora, obnovivši bojazni od ponovnog rasta ponude.

Rast američke proizvodnje otežava nastojanja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i ostalih proizvođača, uključujući Rusiju, da smanjenjem proizvodnje izazovu pad prekomjernih globalnih zaliha nafte.

Povećani američki izvoz također dovodi u pitanje tržišni udjel članica OPEC-a u ključnim regijama kao što je Azija. "Mišljenja smo da će rastuća ponuda i usporeni rast potražnje dovesti ove godine ponovno do viškova na tržištu", napisali su analitičari tvrtke Capital Economicsa u bilješci.

Strah od većih isporuka potpirila je također jučerašnja objava Irana da u iduće četiri godine planira povećati proizvodnju za najmanje 700 tisuća barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 62,69 dolara, što znači da je pala za oko 1,6 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.