SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAOS
 
Štrajk osoblja u zračnoj luci u Barceloni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.08.2017. - 14:51:58
MADRID - Štrajk osoblja zaduženog za sigurnost u zračnoj luci El Prat u Barceloni izazvao je u petak zastoj u pregledu putnika zbog čega su neki zakasnili na letove, a ne dođe li do sporazuma između radnika i uprave tvrtke Eulen, za deset dana će uslijediti štrajk na neodređeno vrijeme što bi moglo izazvati kaos u srcu sezone.

U 5,30 sati ujutro zaposlenici zaduženi za pregled putnika odlučili su na sat vremena prekinuti rad što je stvorilo dugačke redove putnika na terminalima 1 i 2. Operater aerodroma AENA izvijestio je kako su putnici čekali u redu sat vremena na prvom terminalu te više od sat vremena na drugom. Neki putnici tvrde, međutim, da se čeka i oko dva sata u redu za kontrolu.

U 10,30 sati radnici su ponovno obustavili aktivnosti zbog čega su putnici kasnili na svoje letove iz grada na obali Mediteranskog mora. U popodnevnim satima očekuje se novi zastoj u 16,30 sati te ponovno u 18,30 sati. Za petak je predviđeno polijetanje 515 zrakoplova iz Barcelone.

Radnici španjolskog poduzeća Eulen, zaduženog za kontrolu putnika, tvrde da im nedostaje osoblja, da rade u izrazito lošim i stresnim uvjetima te da nisu dovoljno plaćeni za toliki broj sati. Razgovori s upravom nisu donijeli rješenje pa će se kao posrednik uključiti i operater aerodroma AENA, iako je ta tvrtka zadužena za upravljanje španjolskim zračnim lukama to dosad odbijala.

Ukoliko radnici ne postignu sporazum s upravom nastavit će s istom obustavom rada 6., 7. i 11. kolovoza. Ne dođe li do dogovora niti tada 14. kolovoza će uslijediti 24-satni štrajk koji bi se mogao nastaviti tijekom kolovoza, poručili su radnici.

Eulen zapošljava 360 radnika na aerodromu u Barceloni, a u Španjolskoj ih ima 47.533. Kolovoz je mjesec kada većina Španjolaca odlazi na godišnji odmor ali i mjesec u kojem deseci tisuća stranaca posjećuju Španjolsku.

Uprava Eulena ističe da strogo poštuje kolektivni ugovor.