SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRITANIJA-EU
 
Strategija za poslije Brexita
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 08.07.2018. - 08:38:07
LONDON - Nakon višemjesečnog natezanja britanska vlada se dogovorila oko strategije za odnose s EU-om nakon Brexita. U nekim točkama se udaljila od žestokog Brexit-kursa. No, je li to dovoljno? I što kaže Bruxelles na to?

Britanska premijerka Theresa May je proteklih tjedana i mjeseci bila pod velikim pritiskom zbog žestokog kursa kojega Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava primijeniti Brexitom. Vlada je oko toga pitanja bila posvađana. I sada konačno dogovor. Nakon jednodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata je dogovoreno da zemlja nakon izlaska iz Europske unije želi ostati dalje usko povezana s europskim unutarnjim tržištem. Time bi se trebalo spriječiti ometanje prekogranične trgovine lanca isporuke između "Otoka" i kontinenta. To bi se trebalo zajamčiti i jednim "zajedničkim pravilnikom" u kojem bi London preuzeo EU-propise i proizvodne standarde.

Druge tri slobode - kapital, radna snaga i uslužne djelatnosti - trebale bi biti ograničene. Time Britanci žele zaustaviti nesmetani ulazak EU-građana, a na području uslužnog sektora žele kročiti vlastitim putem. Pritom prihvaćaju činjenicu da banke i osiguranja više neće imati neograničen pristup EU-tržištu. Upitno je hoće li se tijela Europske unije upustiti u jedan takav deal. Dosad je Bruxelles zastupao stajalište da se u četiri slobode unutarnjeg tržišta ne može dirati.

Iz Carinske unije EU-a London i dalje želi istupiti, kako bi zemlja mogla sklopiti vlastite trgovačke sporazume s trećim zemljama poput SAD-a ili Kine. No, kako bi se ipak izbjegle granične kontrole između britanske Sjeverne Irske i EU-članice Irske, Britanci žele za uvoze iz trećih zemalja uvesti dvije različite carinske stope: jednu za robe koje nisu namijenjene za europsko tržište, druge za proizvode koji su namijenjeni prodaji u Velikoj Britaniji. I na to bi Bruxelles mogao gledati skeptično.

May je nakon sjednice vlade istaknula da su ministri stali iza njezine pozicije: "U opširnim diskusijama je vlada odobrila našu zajedničku poziciju za pregovore s EU-om." Oprečni stavovi britanske vlade su pregovore s Bruxellesom sve više opterećivali. Predstavnici Europske unije su se nedavno žalili kako Velika Britanija devet mjeseci prije planiranog Brexita još uvijek nema jasan cilj za pregovore.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.