SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBVEZE
 
Strateški partner mora obnoviti flotu Croatia Airlinesa
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 22.02.2019. - 21:09:37
ZAGREB - Vlada je jučer službeno pokrenula postupak traženja strateškog partnera za Croatia Airlines – osnovano je Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera hrvatske nacionalne aviokompanije. 

U Odluci se navodi da od budućeg strateškog partnera CA Vlada očekuje širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote i daljnji razvoj tehničkih servisa prema vanjskim naručiteljima CA. Za predsjednika 10-članog Povjerenstva imenovan je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U Povjerenstvu su, među ostalim, i državni tajnici iz ministarstava financija, državne imovine i vanjskih poslova, savjetnik premijer te čelni ljudi uprave i Nadzornog odbora Croatia Airlinesa. Povjerenstvo je dužno provesti postupak traženja te predložiti Vladi odabir strateškog partnera CA sukladno važećem zakonodavstvu Hrvatske i Europske unije, a prema kojem vlasništvo i upravljanje nad zrakoplovnom kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika. Odluku o odabiru strateškog partnera donijet će Vlada na prijedlog Povjerenstva.

A u potrazi strateškog partnera CA sudjelovat će i financijski savjetnik koji će razraditi model dokapitalizacije i pronalaska tog strateškog partnera. Savjetnika će odabrati uprava Croatia Airlinesa, koja je za to provela dvostupanjski natječaj. Odluka o savjetniku očekuje se ovih dana, a i igri su renomirane svjetske tvrtke poput Deloittea, AT Kearneya, PwC-a, Boston Consulting Groupa te DBV-a. Načelni interes za CA već su prije pokazali njemački investicijski fond 4K, koji je kupio slovenski Adria Airways, poljska aviokompanija LOT te neke kineski avioprijevoznici.